Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Dit zijn de beste 9 boeken van de maand juni

Foto ANP

Titels van Joseph Roth, Marcel Proust en Walter Benjamin: dit zijn de 9 beste boeken die in de maand juni werden besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad.

Fictie

De blonde neger en andere portretten - Joseph Roth

Joseph-Roth-De-blonde-negerReisreportage, gepubliceerd een maand na de mislukte Hitlerputsch van 1923 in München, van de grote Oostenrijks-joodse schrijver Joseph Roth over een sergeant van de Franse bezettingstroepen, een neger met blond haar en blauwe ogen, die Duits als moedertaal heeft en Goethe leest. Roth portretteert hem als iemand die ‘niet alleen veel slimmer was dan Hitler uit de negerstam van de Opper-Oostenrijkers’, maar ook veel meer verbonden is met de Duitse aard dan veel vooraanstaande nazi’s. Ook uit deze reportage blijkt zijn scherpe inzicht in de politieke ontwikkelingen van zijn tijd. Ook vallen de parallellen met het heden op.
Dit boek werd op vrijdag 26 juni gerecenseerd door Michel Krielaars in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt die recensie hier teruglezen.

En de akker is de wereld - Dola de Jong

DolaIn de opnieuw uitgegeven zeventig jaar oude roman En de akker is de wereld, van Dola de Jong (1911-2003), krijgen we een indruk van het reilen en zeilen in de Noord-Afrikaanse havenstad Tanger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tanger was een zogeheten Volkenbondstad, en viel onder internationaal protectoraat. Vluchtelingen uit diverse Europese landen stroomden er samen om van daaruit een veilig heenkomen te zoeken naar landen als Portugal, Indië en Amerika.
Dit boek werd op vrijdag 19 juni door Janet Luis gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie hier teruglezen.

Strohalm voor de lezer - Joseph Brodsky

brodsky-strohalm-400-2015Bijna heet deze nieuwe uitgave het ‘verzameld werk’ van de Russisch-Amerikaanse dichter. Je kunt zijn geweldig rijk oeuvre, vertaald door uiteenlopende vertalers, overal wel openslaan, want het wemelt van de verrassingen en wijsheden. Lees ook de annotaties. Recensent Guus Middag: ‘Denk ik aan Joseph Brodsky (1940–1996), dan denk ik nog altijd aan het eerste gedicht dat ik ooit van hem las: zijn gedicht over Dido en Aeneas.’
Dit boek werd op vrijdag 12 juni door Guus Middag gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie hier teruglezen.

Nu, ik - Rutger Pontzen

nuHet is even wennen als je het romandebuut van Rutger Pontzen (1957) openslaat: een boek zonder witregels, zonder alinea’s, zonder hoofdstukken. En waar eindigt de eerste zin? Nergens. Nu ik bestaat uit één puntloze zin die zich over 270 pagina’s uitstrekt. Pontzen vergt dus wel wat van het geduld en het concentratievermogen van zijn lezers, al maakt hij royaal gebruik van de puntkomma, een verkapte punt, om zijn ene zin overzichtelijk te houden.
Dit boek werd op vrijdag 12 juni door Janet Luis gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie hier teruglezen.

Swann kant op - Marcel Proust

Omslag-Swanns-kant-opEindelijk ligt Proust weer in de boekhandel. Swanns kant op is de levendige titel van een nieuwe vertaling van Du côté de chez Swann (1913), het eerste boek van Marcel Prousts zevendelige romancyclus Op zoek naar de verloren tijd (À la recherche du temps perdu). Dit eerste boek, dat zelf weer uiteenvalt in drie delen, is twee keer eerder in het Nederlands vertaald, beide keren onder de titel De kant van Swann. Het vertaalwerk is dit keer gedaan door Martin de Haan en Rokus Hofstede. Welke keuzes maakten ze, en waarom? Swanns kant op blijkt een aanwinst.
Dit boek werd op vrijdag 12 juni door Marco Kamphuis gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees hier de recensie terug en hier het post scriptum van Kamphuis bij zijn recensie.

Non-fictie

Nederland heeft de gele trui. Over wielrennen in de lage landen - Benjo Maso

masoEr is natuurlijk baas boven baas en in de Nederlandse wielerschrijverij is Benjo Maso de bovenbaas. Zijn nieuwe boek Nederland heeft de gele trui beschrijft de beginjaren van het Nederlandse wegrennen, globaal genomen van de jaren dertig tot 1961 als een schitterende tragikomedie. Maso reconstrueert de wedstrijden met precisie, maar zonder oogkleppen. Maso geeft een schitterend portret van de aartsvader van de Nederlandse sportjournalistiek, Joris van den Bergh, als onhandige pseudoploegleider in de Tour. Soepel verklaart hij de tegenvallende toeschouwersaantallen bij de eerste baanwedstrijden: de radioverslagen waren vele malen opwindender dan de wedstrijden zelf.
Dit boek werd op 12 juni gerecenseerd door Arjen Fortuin in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie hier teruglezen.

Kinderjaren in Berlijn rond 1900 - Walter Benjamin

Walter-Benjamin-Kinderjaren-in-BerlijnPas in 1981 werd in de Bibliothèque nationale de France een ‘definitief’ typoscript teruggevonden waarin Benjamin de volgorde van column-achtige stukken over zijn jeugd ingrijpend gewijzigd en de tekst hier en daar sterk bekort had. Deze tekst is nu onder de titel Kinderjaren in Berlijn rond 1900 in een Nederlandse vertaling verschenen. Ze is niet alleen beknopter, sneller en evenwichtiger dan de in 1974 verschenen vertaling van de ‘Adorno’-versie, maar ook van goed gekozen illustraties voorzien.
Dit boek werd op 19 juni door Ger Groot besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt de recensie hier lezen.

V=Vorm Nederlandse vormgeving 1940-1945 - Yvonne Brentjens

VV= Vorm betreft de eerste gedegen geschiedenis van de Nederlandse vormgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierin behandelt kunsthistorica en voormalig vormgevingscritica Yvonne Brentjens niet alleen vele ontwerpen van bekende (Gerrit Rietveld, Mart Stam, Piet Zwart, Benno Premsela) en minder bekende ontwerpers (Friso Huykman, Hajo Rose), maar ook tal van gebruiksvoorwerpen en voertuigen van anonieme ontwerpers, zoals de ‘bandeloze’ fiets, noodkachels, auto’s met gasgenerator, fietstaxi’s, knijpkatten en affiches voor de antisemitische film De eeuwige Jood.
Dit boek werd op vrijdag 26 juni gerecenseerd door Bernard Hulsman in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt die recensie hier teruglezen.

Waterloo. Four Days that Changed Europe’s Destiny - Tim Clayton

waterlooHoe zit het nu precies? Sloegen de Nederlanders op vlucht bij de Slag bij Waterloo? Of was het een terugtocht? In de beste van drie studies over de slag velt Tim Clayton een afgewogen oordeel over het Nederlandse optreden. Want over de rol van de Nederlanders tijdens de Slag bij Waterloo is nog altijd het laatste woord niet geschreven.
Dit boek werd op 12 juni door Bart Funnekotter gerecenseerd in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. U kunt die recensie hier teruglezen.

Lees ook: ‘Dit zijn de beste 10 boeken van de maand mei. Plus David Vann’