Dijsselbloem: uitspraken van Varoufakis totale onzin

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / BART MAAT

De uitspraken van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dat een akkoord met de geldschieters bijna rond is, zijn volledig uit de lucht gegrepen. Dat heeft eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vandaag gezegd na de ministerraad. Hij voegde hieraan toe dat Griekenland ongeacht de uitkomst van het referendum zondag een “extreem moeilijke” toekomst tegemoet gaat.

Dat meldt persdienst Reuters. Dijsselbloem zei dat de geldschieters helemaal geen nieuwe voorstellen naar Griekenland hebben gestuurd. Volgens de PvdA-bewindsman heeft de Griekse regering “een zeer riskant pad” gekozen:

“Iedere politicus die zegt dat ingrijpende fiscale maatregelen niet nodig zijn in het geval van een neestem maakt zijn bevolking te schande”

Referendum

Zondag wordt in Griekenland een volksraadpleging georganiseerd, waarin voor of tegen het bod van de schuldeisers kan worden gestemd. Varoufakis en de Griekse premier Alexis Tsipras zijn voor een neestem, terwijl de rest van de EU de Grieken maant om een akkoord met de geldschieters te sluiten. Varoufakis heeft beloofd te zullen aftreden als het ja-kamp zondag wint.

De organisatie van het referendum werd bekendgemaakt door Tsipras terwijl Athene nog in gesprek was met de eurogroep over een akkoord. Onder meer Dijsselbloem en de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zeiden zich door dit onverwachte besluit bedonderd te voelen. Zij interpreteerden de beslissing als het de facto weglopen van de onderhandelingstafel van Griekenland.

    • Casper van der Veen