Dijkhoff: geradicaliseerde gevangenen blijven afgezonderd

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wil doorgaan met het bij elkaar opsluiten van geradicaliseerde gevangen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Gevangenen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven worden bij elkaar vastgezet op speciale terroristenafdelingen. Dit om te voorkomen dat ze hun gedachtegoed kunnen verspreiden.

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wil doorgaan met het bij elkaar opsluiten van geradicaliseerde gevangen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment worden gevangenen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven bij elkaar vastgezet op speciale terroristenafdelingen (TA’s). Dit moet voorkomen dat ze hun gedachtegoed onder andere gevangenen kunnen verspreiden. Er zijn twee van zulke afdelingen, één in Vught en één in de penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam.

Volgens Dijkhoff is de aanpak effectief, hoewel er wel een nieuw beoordelingsinstrument wordt ontwikkeld om te zien welke aanpak voor welke gedetineerde het beste past. Dit moet ervoor zorgen dat gevangenen op de TA’s niet verder radicaliseren.

Experts hekelen kortetermijnbeleid

Experts zijn kritisch over de aanpak. Een van hen is criminologe Tinka Veldhuis, die eerder dit jaar promoveerde op een onderzoek naar het functioneren van de TA’s. NRC-verslaggeefster Margreet Vermeulen sprak Veldhuis in maart over de aanpak. Volgens Veldhuis komt de aanpak voort uit paniek na de moord op Theo van Gogh.

Gevangenisdirecteuren hadden geen idee hoe dit soort verdachten en veroordeelden zich zou gaan gedragen. Door ze bij elkaar te zetten, onder een strikt regime, is gekozen voor kortetermijnveiligheid, maar onvoldoende nagedacht over effecten op langere termijn.’

Een van de effecten op lange termijn is volgens Veldhuis dat de gevangenen hun netwerk actief kunnen houden als ze bij elkaar zitten. Ze noemde daarbij de opsluitingsaanpak van leden van de Duitse terreurbeweging RAF en van de Ierse IRA.

    • Sjoerd Klumpenaar