Deze acht mensen stonden volgens zijn zus op de dodenlijst van Holleeder

ANP / Robin van Lonkhuijsen

Acht mensen stonden op de dodenlijst van Willem Holleeder, verklaarde zijn zus Astrid, voordat hij in december 2014 werd gearresteerd. Dat blijkt uit een proces-verbaal dat door NRC is ingezien. Wie zijn zij?

Dino S.

Connectie: Werd tussen 2002 en 2005 regelmatig gezien met Holleeder. In de zomer van 2005 raakten ze gebrouilleerd. Toch ziet justitie Dino S. en Willem Holleeder als opdrachtgevers van twee liquidaties eind 2005 en voorjaar 2006.

Dino S. sloeg ooit iemand zo in elkaar dat hij een paar dagen later overleed. Hij moest er vier jaar de gevangenis voor in. Daarna begaf hij zich in de drugswereld. In 2003 is hij met Holleeder opgepakt in de PC Hoofstraat op verdenking van verboden wapenbezit. Ze blijven samenwerken, en persen verschillende mensen af, onder wie Kees Houtman en Willem Endstra. S. zit sinds 2009 vast. Hij is in zijn cel aangehouden wegens verdenking van betrokkenheid bij de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

Naam: Dick V.

Connectie: Vechtsporter en vriend van Dino S. Hij sloeg Willem Holleeder met medeweten van Danny K. een gebroken kaak op een terras in Amsterdam. Daarna legden ze hun ruzie bij.

Het drietal - Danny, Dick en Willem - trok sinds begin 2013 vaak met elkaar op. Nadat de kaak van Holleeder in het ziekenhuis was gezet, begonnen de drie een eigen motorclub: No Surrender Amsterdam, die ze later overigens weer verlieten.

In diezelfde periode heeft het trio volgens het OM Hells Angel Theo Huisman bedreigd en afgeperst. Huisman werd wekenlang bewerkt. Hij moest betalen en stoppen met liegen. Daarna kreeg hij slaag van Dick V. Danny K. vertelde later aan vrienden hoe Dick losging op Huisman, die zelf criminelen zou hebben afgeperst en in mei 2013 de club uit werd gegooid.

Knipsel

Naam: Danny K.

Connectie: Bevriend met Dino S. en Dick V.. Danny K. richtte begin 2013 samen met Holleeder en Dick V. de Amsterdamse afdeling van motorclub No Surrender op.

Danny K. (zoon van bekende crimineel Peter K., die onder meer samenwerkte met Sam Klepper) is in 1992 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege een overval op een Rabobank in Vinkeveen. In de gevangenis ontmoette hij Maup van der T., die in 2003 is veroordeeld op een overval op een Geldnetfiliaal in Amsterdam. K. werd ook met die overval in verband gebracht, maar in eerste instantie vrijgesproken. In hoger beroep werd hij wel veroordeeld, tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Naam: Sonja Holleeder

Connectie: Oudste zus van Willem en weduwe van Cor van Hout. Legde belastende verklaring af over haar broer bij de politie.

Sonja Holleeder had lange tijd een relatie met Cor van Hout, die in 2003 werd doodgeschoten door een man achterop een rode motor. Van Hout en Holleeder waren samen betrokken bij de ontvoering van een biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Sonja en Van Hout kregen twee kinderen.

Astrid, de zus van Sonja en Willem, heeft belastende verklaringen afgelegd over de rol van Holleeder bij de moord op Van Hout. Ze heeft een gesprek opgenomen over de moord waarin Holleeder zegt: “zo is het niet gegaan”. Dat gesprek vond plaats in de gevangenis.

Volgens Sonja en Astrid was hun broer al in 2000 betrokken bij een mislukte aanslag op het leven van Van Hout. Holleeder dwong zijn zussen toen de verblijfplaats van zijn zwager te geven door de kinderen van Van Hout te bedreigen met een vuurwapen. Op de avond van de moord in 2003 informeerde Willem Holleeder bij Sonja naar de bezittingen van Cor van Hout, zo heeft zij verklaard.

ANP / Catrinus van der Veen

ANP / Catrinus van der Veen

Naam: Harrie S. en Ronald H.

Connectie: Twee prominente Hells Angels met wie Holleeder af en toe contact had. Holleeder werd zeer regelmatig gezien bij het voormalige clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam-Oost. Harrie S. werd enige tijd geleden oneervol ontslagen als lid van de motorclub.

Harrie S., de hoogste baas van de Hells Angels, wordt sinds 2000 in de gaten gehouden door het OM, omdat de motorclub een crimineel netwerk zou zijn. Maar rechtszaken lopen steeds op niets uit. Het OM ziet S. en Holleeder tezamen als de ware leiders van de Hells Angels. S. was ook een tijd ook goed bevriend met kickbockser Badr Hari. Hij is in 2011 gearresteerd, samen met Donald G, onder meer vanwege verdenking van afpersing. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot 30 maanden cel.

Naam: Maruf M.

Connectie: Joegoslavische crimineel die volgens justitie een van de mede-afpersers was van vastgoedhandelaar Wim Endstra. Waar Holleeder tot twee keer toe werd veroordeeld voor afpersing van Endstra werd Maruf M. door het hof vrijgesproken.

M. raakte in de jaren 90 bevriend met Sam klepper, die in 2000 werd doodgeschoten. In datzelfde jaar wordt hij gearresteerd voor betrokkenheid bij een moordpoging op Cor van Hout, samen met John Mieremet en Nico Visser. Wegens gebrek aan bewijs werden ze niet veroordeeld. M. is betrokken bij de afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Hij is hiervoor tot twintig maanden cel veroordeeld.

Naam: Peter R. de Vries

Connectie: De misdaadverslaggever raakte bevriend met Cor van Hout nadat deze samen met Holleeder en drie anderen Freddy Heineken had ontvoerd. De Vries deed in 2013 aangifte nadat Holleeder hem voor zijn woning had bedreigd. Daarvoor werd Holleeder eind 2014 veroordeeld.

Met medewerking van Jan Meeus.

    • Mirjam Remie