Tsipras sluit zich aan bij manifestatie Athene

De Griekse premier Alexis Tsipras geeft een speech voor demonstranten van het ‘nee-kamp’. Foto: Reuters / Jean-Paul Pelissier

In Griekenland zijn vanavond tienduizenden mensen de straat op gegaan in de aanloop naar het referendum van aanstaande zondag. In de hoofdstad Athene demonstreren voor- en tegenstanders van de bezuinigingsmaatregelen. Premier Tsipras heeft zich aangesloten bij een grote manifestatie van het ‘nee’-kamp.

Persbureau AP meldt dat op het Syntagmaplein in het centrum van Athene zo’n 25.000 betogers van het ‘nee’-kamp zich verzameld hebben, onder leiding van de Griekse premier Tsipras, die vanaf zijn kantoor door de menigte naar het podium liep voor een speech.

Tijdens zijn toespraak riep Tsipras de bevolking nogmaals op om zondag tegen de bezuinigingsmaatregelen te stemmen. De premier zei dat een ‘trotse nee-stem’ zondag betekent dat Griekenland op een waardige manier in Europa wil blijven. Hij noemde het referendum een ‘viering van de democratie’.

Politie grijpt in bij opstootjes

Eerder op de avond ontstonden er opstootjes rond het Syntagmaplein. De politie raakte slaags met groepen demonstranten en zette onder meer flitsgranaten in om de menigten uit elkaar te krijgen.

Nog geen kilometer verderop houdt ook het ‘ja’-kamp op dit moment een manifestatie. Zo’n 20.000 betogers hebben zich verzameld bij het marmeren Panathinaiko-stadion, waar het Europese volkslied (de negende symfonie van Beethoven) werd gespeeld.

Peilingen laten grote verdeeldheid zien

Peilingen laten zien dat de Griekse bevolking tot op het bot verdeeld is. Volgens drie peilingen die vandaag zijn gehouden gaan beide kampen nagenoeg gelijk op. Het ‘nee’-kamp zou een marginale voorsprong hebben. Vandaag was de laatste campagnedag voor het referendum van zondag.

    • Sjoerd Klumpenaar