Opinie

    • Jutta Chorus

De Hollanders komen

Bij Hazeldonk de grens over, tanken bij Minderhout, de eerste pomp in België. Hoeveel keren heb ik die weg niet afgelegd? Achterin de auto bij mijn ouders, of zelf achter het stuur. Het is 10.00 uur en de thermometer staat al op 30 graden. Op de velden wordt gehooid.

Bij het afrekenen zegt de pompbediende: „O, is de vakantie in Nederland al begonnen?” Hij loopt meteen naar achteren om het zijn baas te zeggen. Ik denk: als ik 200 jaar geleden in Minderhout had gezegd dat de Nederlanders op komst waren, dan hadden ze hier naar hun wapens gegrepen. Nu wachten de Belgen en verderop de Fransen handenwrijvend op de Hollandse invasie.

„Excuseer”, zegt de serveerster bij pleisterplaats Nazareth: „De toiletten zijn bij Total.” Zeven of acht blonde dames van zestig plus uit Zoeterwoude besluiten dan toch maar een kopje koffie te nemen. „Straks hebben we geen koffie én geen wc gehad”, zegt de vrouw met haar felgele shorts. Ze kijkt om zich heen. „Jongens, zijn we Marijke kwijt?” Even later ruikt heel het terras naar wc-verfrisser en gaan de dames in dezelfde ganzenpas terug naar de bus.

In wegrestaurant Wancourt bij het noord-Franse Arras eten drie reuzen van mannen een stokbrood. Ze zijn onderweg naar het circuit van Le Mans voor een oldtimerrace. Marcel Poelman doet voor een Nederlands team het technisch onderhoud van een roze en een mintgroene Renault Alpine. Ze dragen elk het T-shirt van hun eigen bedrijf. Als ze weer teruglopen naar hun eigen Dodge Caliber – „een konijnenhok” – zucht Poelman: „In Frankrijk ben je onmiddellijk ontspannen.”

Ik moet als vanzelf aan de crisis in de Europese Unie denken. Voor Griekenland is de bijl bijna gevallen en de commentatoren wijzen al fijntjes op Portugal, Spanje, Italië en Frankrijk – al die vakantiebestemmingen die in ongenade dreigen te vallen omdat hun financiën niet op orde zijn naar noordse normen. Afgelopen jaar waarschuwde de Europese Commissie Frankrijk vanwege zijn begrotingstekort van 1,4 punten boven de norm van 3 procent. De Fransen hebben respijt gekregen en zullen, mits ze 50 miljard euro bezuinigen, op zijn vroegst in 2017 onder de norm zitten.

De werkloosheid is te hoog, de pensioenleeftijd (62 jaar) te laag. De loonkosten zijn met gemiddeld 34,20 euro per uur zelfs hoger dan in Nederland. Honderdzestig gemeenten op het platteland hebben geen internetdekking.

Frankrijk! De vanzelfsprekende macht, van de Bourgondiërs, van de Lodewijken, van Napoleon, was nog terug te lezen in de lome oogopslag van de Franse presidenten uit mijn jeugd. Het is moeilijk voor te stellen dat er nu een streep door hun rekening wordt gezet omdat ze hun pensioenen niet net zo netjes hebben geregeld als Jeroen Dijsselbloem thuis. Of omdat de president – die nu van die knipperoogjes heeft – niet doet wat Angela Merkel zegt.

De Bourgogne spreidt zijn gouden grasvelden voor ons uit in de namiddagzon. Een passerende Thalys laat de bovenleiding vonken. Hooiwagens rijden in colonne over de Route du Soleil. Hoge platanen buigen zich over de weg naar elkaar toe. Elk domein is afgebakend met gemetselde muren. Het bos bij Vézelay is net uitgedund. Boomstammen liggen opgetast langs de weg.

Hoe zal het zijn in Europa als ik terug ben van vakantie?

    • Jutta Chorus