Briljante set Eddie Pepitone

Als de Amerikaanse comedian Eddie Pepitone zijn set begint, zit je meteen overeind. „Hoe vaak kunnen de kinderen van Liam Neeson nog ontvoerd worden?”, schreeuwt hij. Vervolgens blijft hij razen over Neesons filmserie Taken, totdat hij vaststelt dat Neeson het goed deed omdat hij de ballen van de ontvoerder in een blender gooide en versapte. Om over te gaan op fluisteren: dat hij dit stukje eigenlijk doet om het belang van versappen te verkondigen.

Zo’n doldwaze, absurdistische wending weet de schreeuwcomedian aan al zijn wervelende verhalen mee te geven. Zoals hij ook de afwisseling van hard en zacht op intelligente wijze hanteert, als de Smashing Pumpkins of Comedy. Zijn schreeuwen is brute vorm die mooi samenvalt met zijn oprechte boosheid. Hij fantaseert bijvoorbeeld over een spotje waarin een CEO van zeevervuiler BP zijn ware, genadeloze aard zou onthullen door te dreigen een dolfijn af te knallen als we overstappen op zonne-energie.

In de voortreffelijk gekoelde kelder van club Toomler bouwt Pepitone zijn stuk voor stuk memorabele nummers uit tot een briljante set, waarin ook ruimte is voor kleine simpele grappen en zelfspot over zijn dikke pens. Afgerond met zijn beroemdste nummer, waarin hij een heckler speelt, een onruststoker, die vanuit de zaal commentaar levert op de comedian. Magisch om dat live mee te maken, zeker omdat hij daarin onverwacht zijn hard/zachtmethode analyseert en bespot. Pepitone is een hele grote.

Het optreden van de 56-jarige cultheld was de veelbelovende start van het zes weken durende International Comedy Festival van Toomler. Jammer voor talent Alex Edelman, die in deze double bill verbleekte naast orkaan Pepitone.

    • Ron Rijghard