Brieven

Die Dreigroschenoper

Das Lied von der Unzulänglichkeit Menschlichen Strebens:

Ja, mach nur einen Plan

Sei nur ein grosses Licht!

Und mach dann noch 'nen zweiten Plan

Gehn tun sie beide nicht.

Mitch Henriquez

Spartelen in doodsnood

De beelden van Henriquez’ arrestatie lijken een exacte kopie van de arrestatie in juli 2014 van een zwarte man op Staten Island, New York: Eric Garner. Ook hij heeft het met de dood moeten bekopen toen 5 of 6 zwaarlijvige bodybuilders in uniform bovenop hem gingen liggen en een zogenaamde ‘chokehold’ toepasten. Dat woord alleen al. Dezelfde techniek (‘hoofdklem’) zou zijn gebruikt bij Henriquez. De astmatische Garner had geschreeuwd „I can’t breathe, I can’t breathe”, maar daar was geen acht op geslagen. Wat fataal moet zijn geweest, is dat beide slachtoffers hebben gesparteld toen ze op de grond lagen – niet uit verzet, maar om aan de verstikkende omklemming te ontkomen. Dat zal dan weer als signaal zijn opgevat dat het slachtoffer zijn verzet niet wilde opgeven, waarna de ‘hold’ nog extra zal zijn aangezet.

In de VS zijn de betrokken agenten van strafvervolging gevrijwaard gebleven. We mogen hopen dat de zaak-Henriquez voor de Nederlandse strafrechter wordt gebracht en dat de modus operandi van de politieagenten in kwestie op de politieacademie eens goed tegen het licht wordt gehouden.

Mr. Th.A. Ariëns

Controle in de tram

Controle bij wit en zwart

In het artikel over de rellen in de Schilderswijk (1/7) wordt Imala geciteerd die zegt dat zij in de tram wel wordt gecontroleerd op het hebben van een geldig vervoersbewijs en witte mensen niet.

Ik ontken ten stelligste dat dit regelmatig zou gebeuren. Als ‘witte’ reiziger in de tram reis ik regelmatig vanuit de binnenstad naar mijn huis. De tram voert mij door wijken waar veel mensen met een ‘kleur’ wonen. Hele overvalteams van de HTM komen bijna iedere rit de tram binnen en verspreiden zich van voor tot achter in de tram en controleren iedereen. Of je nu zwart bent of wit. De eerste keer dat ik dit meemaakte, schrok ik. Waarom is dit nodig?

Gisteren nog ervoer ik waarom dit nodig is. Ineens 15 controleurs in de tram en op het perron. En ineens veel mensen die er deze halte uit wilden, maar toch gecontroleerd werden. En ja, helaas, had het merendeel van de verbalisanten een kleurtje.

Leonine de Zwart

Aangifte Zwarte Piet

Houd je aan het hitteplan

Begin juli en hoogzomer. Er is een hitteplan. En op Radio 1 wordt gesproken over een gevoelstemperatuur een dezer dagen van maar liefst 48,8 graden.

Maar in Amsterdam hebben mensen woensdag – echt waar – massa-aangifte gedaan tegen Zwarte Piet. De Dikke Van Dale definieert ‘aangifte’ als „kennisgeving [...] aan de overheid, in ’t bijzonder bij de politie”, maar voor sommige gepreoccupeerde zielen is het kennelijk eerder een uitlaatklep voor hun drammerige obsessies. Ze misbruiken daarmee dit politionele instrument en handelen niet in overeenstemming met het hitteplan.

Want dat schrijft kalmte voor in plaats van druktemakerij.

Dave Boots Lamaverzorger Enkhuizen

Prostitutie

Iedereen verkoopt zijn lijf

Zowel de voor- als tegenstanders van prostitutie reageren vaak erg voorspelbaar, zoals onlangs nog Dick Pels (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) in de krant van 23 juni. Misbruik en uitbuiting komen immers voor in talloze beroepsgroepen, maar daarom schaffen we nog niet een hele beroepsgroep af. Bovendien stelt iedereen die betaald werk verricht zijn lichaam in dienst van de ander zonder dat er sprake is van bijzondere gevoelens.

Zoals de schilder zijn handen, de zanger zijn stem, de opticien zijn ogen, de musicus zijn oren en de voetballer zijn benen gebruikt, zo gebruikt de prostituee haar specifieke lichaamsdelen. Prostituees verkopen hun lichaam, zoals topsporters en fotomodellen hun lichaam verkopen. Ook de actrice die beroepsmatig de liefde bedrijft.

Sterker: waar de prostituee het afgezonderd doet op een kamertje zonder kijklustigen, doet de actrice het op het witte doek voor miljoenen kijklustigen. In beide gevallen vindt er vleselijk contact plaats tegen betaling zonder amoureuze gevoelens. Soms speelt de actrice zelfs de rol van prostituee, zoals Julia Roberts in Pretty Woman.

Kortom, naarmate de representativiteit van ons lichaam belangrijker wordt, zal ons lichaam navenant meer een handelsobject worden.

Het zedelijk onderscheid tussen onbetaalde seks (liefdevol) en betaalde seks (liefdeloos) is ook betrekkelijk. De geslachtsdaad kent namelijk geen moraal en kan bijgevolg slecht noch goed zijn. Wij maken toch ook geen ethisch onderscheid tussen betaalde en onbetaalde arbeid?

Hierbij mogen we niet vergeten dat vrijwel elke vrouw bij seksuele contacten een tegenpresentatie verlangt. De man moet immers op enigerlei wijze ‘betalen’ voor haar seksuele gunsten: door galant en attent te zijn, door haar geschenken aan te bieden, haar op uitstapjes te trakteren, enzovoorts.

De tegenstanders van prostitutie hebben wel gelijk dat de overheid seksuele exploitatie op commerciële basis natuurlijk niet hoeft te faciliteren. Als een verbod (nog) niet mogelijk of haalbaar is, kan de overheid wel een actief ontmoedigingsbeleid inzetten, zoals zij ook doet bij roken. Wellicht kan de individuele prostituee als zzp’er haar werk dan beter en veiliger doen.

Adriaan Slooff Auteur van Vrouwen-emancipatie: doorbraak of inbraak?

Marx-citaat

’s Avonds filosoferen wij

In Ik wil succesvol oud worden (27/6) verwijst mevrouw Deeg naar Marx: de mens moet ’s ochtends jagen, ’s middags vissen, ’s avonds veeteelt bedrijven. Ze haalt Marx foutief aan, om vervolgens haar ideeën over arbeid door Marx te laten ondersteunen. Volgens haar zou het Marx erom te doen zijn dat de mens zijn activiteiten gelijkmatig over het leven verspreidt. Maar Marx beweerde dat de mens ’s morgens zou jagen, ’s middags zou vissen en ’s avonds zou filosoferen. Hij bedoelde dat wij ’s avonds zouden moeten reflecteren op onze arbeid. Door te filosoferen nodigde Marx de mensheid uit om kritisch na te denken over de arbeidsverhoudingen zoals die in de kapitalistische maatschappij vorm hebben gekregen.

H.C. Bloemendaal Filosoof

  • Jaap Röell
  • Mr. Th.A. Ariëns
  • Leonine de Zwart
  • Dave Boots
  • Adriaan Slooff
  • H.C. Bloemendaal