Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Assange vraagt asiel aan in Frankrijk, verzoek gelijk afgewezen

Een demonstrant bij de ambassade van Ecuador in Londen eist dat Assange niet langer wordt vervolgd.
Een demonstrant bij de ambassade van Ecuador in Londen eist dat Assange niet langer wordt vervolgd. Foto ANP/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Julian Assange heeft asiel aangevraagd in Frankrijk. De oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks doet dat in een open brief die vanochtend is verschenen in een Franse krant.

Assange vraagt vandaag om asiel in een brief in de krant Le Monde:

Twitter avatar lemondefr Le Monde Julian Assange : « Monsieur Hollande, accueillez-moi en France » http://t.co/Bqhnv9Jnyf http://t.co/ec6UhU3Qyg

De autoriteiten hebben het verzoek kort na publicatie van de brief al afgewezen, zo meldt persbureau Reuters. Een verklaring van president Hollande:

“Frankrijk heeft de brief ontvangen van de heer Assange. Na uitgebreide bestudering kan Frankrijk in het licht van de huidige juridische situatie van de heer Assange diens verzoek niet inwilligen. Er is geen sprake van direct gevaar voor de heer Assange. Daarnaast is er een Europees arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.”

Assange vreest uitlevering aan VS

Assange vertoeft sinds juni 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij vroeg asiel aan in Ecuador om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Hij wordt in dat land verdacht van verkrachting. Mocht Assange zich buiten de ambassade begeven, dan kan hij worden aangehouden en uitgeleverd worden aan Zweden. De Australiër vreest dat Zweden hem vervolgens zal uitleveren aan de VS, waar de autoriteiten hem zoeken voor een groot aantal onthullingen op WikiLeaks.