Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Alles wat u wilde weten over Griekenland en nooit durfde te vragen

Griekenland domineerde deze week het nieuws. Zondag gaan de Grieken stemmen in een van de allerbelangrijkste referenda in de geschiedenis van Europa. We belichtten er in NRC alle kanten van.

Lange rijen voor banken in Griekenland, waar gepensioneerden dinsdagochtend maximaal 120 euro mochten opnemen.
Lange rijen voor banken in Griekenland, waar gepensioneerden dinsdagochtend maximaal 120 euro mochten opnemen. Foto Reuters / Jean-Paul Pelissier

Zondag gaan ze naar de stembus voor een van de allerbelangrijkste referenda in de geschiedenis van Europa. Over dit tienpuntenplan moet de Griek stemmen.

Over de vraag hoe het zover is kunnen komen, bestaan verschillende meningen. Brussel zegt tegen de Grieken dat ze misleid worden door hun regering. Athene beweert dan weer dat Brussel niet eerlijk is.

Is dit het begin van de Europese desintegratie? En kan Brussel wel zaken doen met een ordeverstoorder? De Griekse crisis stelt de EU in elk geval voor existentiële vragen.

Wat er ook van zij, het uiteenvallen van de euro is nu niet langer uitgesloten.

Maar kunnen landen eigenlijk failliet gaan? En wordt de eurocrisis nu nog duurder voor de rest van Europa?

Is het verstandig om deze vakantie naar Griekenland te reizen?. Er is in elk geval geen reden voor paniek.

Hoe lang blijven de banken dicht en krijgen de Grieken wel hun salaris en pensioen overgemaakt?

Hoe organiseer je eigenlijk zo’n referendum in zo’n korte tijd? De man die daarmee belast werd in Thessaloniki kan er nog nauwelijks van slapen.

Maar tot slot: Ook al kraakt Griekenland in al zijn voegen, het blijft een heerlijk en verrukkelijk land, aldus collega Marjoleine de Vos.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.