‘Acht mensen op hitlist Holleeder’

Zus Astrid Holleeder legt bij Openbaar Ministerie verklaring af over acht doelwitten van haar broer.

Willem Holleeder had voor zijn aanhouding in december 2014 plannen voor de liquidatie van acht mensen. Dat heeft Holleeders zus Astrid verklaard bij de politie, zo blijkt uit een proces-verbaal dat door deze krant is ingezien. De raadsman van Astrid Holleeder geeft geen commentaar op het uitlekken van de getuigenis van zijn cliënt.

Volgens Astrid Holleeder wilde haar broer Willem onder andere Dick V., Danny K. en Dino S. laten vermoorden. Holleeder is enige tijd opgetrokken met de drie mannen. Ook de familie van Dino S. was volgens Astrid niet veilig voor de wraak van haar broer. De bedreiging is serieus genomen, zo bevestigen verschillende bronnen.

Holleeder wilde ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries en zus Sonja laten liquideren. Ook een aantal voormalige partners uit de onderwereld stonden op zijn dodenlijst: de prominente Hells Angels Harrie S. en Ronald H. en Maruf M., een Bosniër die tussen 2000 en 2006 regelmatig werd gezien met Holleeder.

Astrid Holleeder vertelde aan de politie dat een aantal van de beoogde slachtoffers van haar broer in de veronderstelling leefden dat zij nog bevriend waren met hem. „Hij lult je zo ver dat je denkt van: ‘Die wijven zijn gek!’ Ik bedoel: als jij morgen met hem zit, word je gehypnotiseerd. Hij verzint een verhaal en herhaalt het zo vaak dat jij denkt: ‘Nou, zou het echt zo zijn?’”, vertelde ze dit voorjaar aan de politie.

Uit de verklaring van Astrid blijkt dat Danny K. is gewaarschuwd voor de plannen van Holleeder. Ook Dick V. is gewaarschuwd voor de dreiging. In hoeverre Holleeder voorbereidingen had getroffen om zijn plannen uit te voeren, is niet duidelijk. Astrid Holleeder: „Ik heb de advocaat van Danny K. gewaarschuwd. Kijk naar de geschiedenis. Het is niet altijd wat het lijkt. Zijn kracht is dat hij mensen altijd weet te overtuigen. Hij is zo zielig. En hij heeft het allemaal niet gedaan en het wordt hem allemaal aangedaan. Dan gaan mensen hem toch weer helpen.”

Willem Holleeder wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de opdrachtgever van vijf onderwereldmoorden waaronder vastgoedbaron en onderwereldbankier Wim Endstra, de beroepcrimineel John Mieremet, Holleeders zwager Cor van Hout, kroegbaas Thomas van der Bijl en de hasjhandelaar Kees Houtman.

Alle vijf waren voor hun dood bevriend met Holleeder en voelden zich door hem verraden. De mannen vertelden voor hun dood allemaal dat Holleeder hen naar het leven stond.

In september zal de voortgang van het onderzoek worden besproken tijdens een openbare zitting. Holleeders advocaat Stijn Franken wilde niet reageren op de verklaring van Astrid Holleeder. Ook de advocaat van Danny K. en het OM wilden niet reageren.

Een tweetal moordzaken waarvan Holleeder wordt verdacht – Thomas van der Bijl en Kees Houtman – worden op dit moment ook in hoger beroep behandeld. Een van de hoofdverdachte in de zogenoemde Passagezaak is Dino S. En dat is nu juist een van de mannen die volgens Astrid Holleeder door haar broer met de dood bedreigd werden.

Twee kroongetuigen hebben verklaard dat Holleeder en Dino S. samen de opdracht voor de liquidaties hebben gegeven van Houtman en Van der Bijl. Dino S. stelt dat hij al voor die moorden gebrouilleerd was geraakt met Holleeder. Die stelling wordt door meerdere getuigen bevestigd. De advocaat van Dino S. wil niet reageren.

    • Jan Meeus