Aantal hypotheekaanvragen stijgt met 80 procent

Foto ANP XTRA / LEX VAN LIESHOUT

In het tweede kwartaal van 2015 is het aantal hypotheekaanvragen fors toegenomen. Er werden maar liefst 80 procent meer aanvragen gedaan ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Dat laat het Hypotheken Data Netwerk (HDN) vandaag weten.

In totaal werden in april, mei en juni 97.000 hypotheekaanvragen gedaan. Het aantal aanvragen stijgt al sinds 2013. Het HDN heeft haar verwachting voor heel 2015 bijgesteld van 240.000 naar 300.000 aanvragen. Het netwerk registreert circa driekwart van alle hypotheekaanvragen.

HDN denkt dat de explosieve stijging te danken is aan “de combinatie van de aantrekkende woningmarkt, het aanscherpen van de leennormen voor consumenten per 1 juli 2015 en de eerste rentestijging(en) na een periode van enkel rentedalingen”.

    • Casper van der Veen