Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Aantal faillissementen daalt met bijna 26 procent in eerste halfjaar

Winkelpand staat leeg
Winkelpand staat leeg Foto ANP / LEX VAN LIESHOUT

In het eerste halfjaar van 2015 is ruim een kwart minder bedrijven failliet gegaan, ten opzichte van dezelfde periode in 2014. In totaal staakten zo’n 4.000 ondernemingen, stichtingen en verenigingen hun activiteiten vanwege een faillissement.

Dat meldt Faillissementsdossier. Hoewel er sprake is van een flinke daling, blijft het absolute aantal volgens de monitor hoog:

“In 2007, vlak voor de crisis, gingen er in de eerste helft van het jaar bijna de helft minder bedrijven en instellingen failliet.”

‘Herstel van de conjunctuur’

Het Faillissementsdossier verklaart de daling door “het herstel van de conjunctuur en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, onder meer als gevolg van de lage energieprijzen en de verbeterde economische vooruitzichten”. Vooral in de industrie gingen minder bedrijven failliet. Ook de transport- en de bouwsector trokken weer wat aan.

In vergelijking met het eerste halfjaar van 2013 is er sprake van een daling van maar liefst 42 procent. In die periode ging een recordaantal bedrijven en ondernemingen op de fles.