Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Nederland bouwt steeds grotere jachten

Er is een groeiende vraag naar langere, luxere en complexere jachten, schrijft het Financieele Dagblad. Volgens die krant investeren Nederlandse jachtenbouwers miljoenen euro’s in capaciteit om die jachten te kunnen bouwen: productiehallen, droogdokken en loodsen.

Een voorbeeld is Amels in Vlissingen (dochter van Damen Shipyards) dat jachten van meer dan tachtig meter op maat te willen bouwen. Een aantal andere bouwers laat ook weten dit hoge segment van de markt op te willen.

Zestien bouwers in Nederland worden ‘groot’ genoemd. Maar kleinere jachtbouwers schuiven op in de waardeketen, zegt Jeroen Sirag in het FD. Sirag is exportmanager van brancheorganisatie Hiswa Holland Yachting Group.

Ook kleinere jachtbouwers krijgen steeds grotere opdrachten. Aan de onderkant van de markt treedt eveneens een verschuiving op richting grotere en langere jachten.

Het FD signaleert een trend. Er zijn zelfs al een paar jachten van meer dan honderd meter lang besteld en opgeleverd. In Duitsland gebeurt dat blijkbaar al jaren want de vraag is er al. De verwachting is dat Nederlandse bouwers die trend volgen.

AkzoNobel ruimt op

Het verf- en chemiebedrijf AkzoNobel verkoopt de biomaterials-technologie aan Ashland, een Amerikaans chemiebedrijf. Het bedrijf wil volgens RTL Z de handen vrij hebben om te werken aan andere technologieën zoals ‘oppervlakteactieve stoffen’ en polymeren.

De Zeta Faction Biofunctional-technologie past niet meer in de strategie van AkzoNobel. De verkoop wordt waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. Financiële details worden niet genoemd.

Rabo-topman wil cadeaubon als bonus

Rabobank-topman Wiebe Draijer moet het vertrouwen van de klanten herwinnen, vertelt hij bij De Telegraaf. Op de vragen over bonussen en exorbitante salarissen zegt hij zich te houden aan ‘de bloostest: als er iets is wat je moet vertellen en je denkt eigenlijk ‘ik kan het niet uitleggen’, dan is het niet goed.

Draijer lijkt enigszins gefrustreerd over de strengere regelgeving die sinds de crisis van 2008 is ingesteld. De Rabobank was destijds ‘de sterkst gekapitaliseerde bank ter wereld’. Volgens Draijer heeft de bank nu twee keer zoveel geld in kas. Hij is verbolgen over de regels die eisen dat die kapitalisatie nog eens verdubbeld wordt.

Wat ik zo graag zou willen, is dat de economie loskomt. Dat er geen enkele begrenzing is in de kredietverlening aan het mkb, dat het vertrouwen in de woningmarkt op geen enkele manier geschaad wordt. dat is mijn primaire zorg. Ik ben veel meer daardoor gedreven dan door het strikt genomen eigenbelang. Het economisch herstel werkt nu net lekker, ook op de woningmarkt.

Als De Telegraaf het nog eens over bonussen wil hebben, zegt Draijer ‘radicaal tegen substantiële bonussen als onderdeel van compensatie’ te zijn. Hij vindt een marginaal signaal zoals cadeaubon of een fles wijn voldoende.

    • Eefje Rammeloo