Taaislijmmedicijn van Vertex goedgekeurd door FDA

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De U.S. Food and Drug Administration (FDA) geeft Orkambi van Vertex Pharmaceuticals het groene licht, meldt The Wall Street Journal. Het medicijn bestrijdt de slopende symptomen van taaislijmziekte (CF) - een erfelijke ziekte die opbouw van taai slijm in de luchtwegen veroorzaakt, longinfecties in de hand werkt en leidt tot vroegtijdig overlijden (meestal rond de twintig jaar). Een behandeling met Orkambi zal jaarlijks 259 duizend dollar kosten.

Wat is taaislijmziekte?

Orkambi kan de ongeveer 8500 patiënten in de VS behandelen die lijden aan de meest voorkomende vorm van CF, dit komt neer op 28 procent van alle CF-gevallen in het land. Wereldwijd zijn er meer dan zeventigduizend mensen die leiden aan de ziekte. Orkambi breekt slijm in de luchtwegen deels af en verbetert de longfunctie. Naar verwachting verschijnt het geneesmiddel binnen enkele dagen op de markt. Vertex kwam in 2012 al in het nieuws vanwege hun medicijn Kalydeco, dat de symptomen van een veel zeldzamere variant van CF bestrijdt.

Vertex zal naar alle waarschijnlijkheid Orkambi in het vierde kwartaal beschikbaar maken voor de Europese markt. Zakenbank JP Morgan schat dat de markt voor Orkambi volgend jaar 1,6 miljard dollar zal omvatten. In 2020 moet dat volgens diezelfde ramingen groeien tot zo’n 4,2 miljard. The Wall Street Journal verwacht dat het dure Orkambi het Amerikaanse ziektestelsel een flinke optater zal bezorgen. Veel CF-patiënten krijgen hun ziektekosten vergoed via Medicaid, het overheidsprogramma voor burgers met lage inkomens.

Geen gehakt op de bbq

De Fourth of July nadert dus Amerikanen maken hun bbq schoon en kopen massaal vlees in. Maar de hamburgers zullen net als vorig jaar prijzig zijn, meldt Quartz. De afgelopen vijf jaar steeg de prijs van gehakt namelijk sterk door aanhoudende droogtes in Texas en Californië. In december 2012 was een pond (0,454 kg) gehakt nog 3,08 dollar, afgelopen mei was de prijs volgens het Bureau of Labor Statistics alweer gestegen tot 4,14 dollar.

Hoewel de droogte in Texas in mei na jaren tot een einde kwam met een grote plensbui, hoeven consumenten nog niet te rekenen op een prijsverlaging voor hun geliefde vlees. Volgens Quartz duurt het nog minstens een jaar of twee voordat veestapels weer voldoende opgebouwd zijn. Dat worden ook dit jaar dus weer goedkope knakworsten op de bbq.

Al die gezondheidsapps moeten zich gaan bewijzen

Techcrunch ziet een kleine ineenstorting van het volume durfkapitaal dat investeerders in gezondheidszorg-startups en technologie steken. Stond de teller vorig jaar rond deze tijd nog op 3,3 miljard dollar, in 2015 is dat een schamele 2,8 miljard. In totaal eindigde 2014 met een totaal van 6,8 miljard aan investeringen, meer dan een verdubbeling van het jaar daarvoor.

Volgens Techcrunch stond 2014 geheel in het teken van wearables en alle daarbij behorende gezondheidstoepassingen. Het was een spannende tijd voor startups en geldschieters. Dit jaar doen durfkapitalisten het rustiger aan, ze halen na de hausse weer even rustig adem. De tijd is nu aangebroken voor al deze startups, apps en wearables om zich te gaan bewijzen op de markt. En belangrijker nog: hoe passen ze in het bestaande Amerikaanse ziektestelsel? En hoe kan er geld mee verdiend worden?

    • Hans Klis