Zzp’en: zó moeilijk is het nou ook weer niet

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een workshop ‘Klanten krijg je zo’ voor zelfstandig ondernemers.
Wie: businesscoach Lydia Arwert.

Hartstikke leuk hoor, die schilderijen van jazz-artiesten. Maar die brengen dus geen brood op de plank. Stillevens doen het beter. Kon haar cliënt zich daar niet beter op richten? Voorbeeldje van zzp-adviseur Lydia Arwert die “echt geen dromen verwoest maar soms gewoon hard moet zijn”. Want: “Je kunt nog zo vanuit je passie werken; als het niets oplevert, moet je toch bij jezelf te rade gaan.” Of bij haar.

Eén product

Arwert begeleidt zzp’ers met goede ideeën, maar zonder zakelijk instinct. “Uiteindelijk komt het er toch op neer dat je een marketingplan nodig hebt.” En dat hoeft heus de creativiteit niet weg te nemen. “Daar zijn beginnend ondernemers vaak bang voor. Ongegrond, want uiteindelijk moet je er wel aan verdienen toch?”

Dus, allereerst: focus. “Richt je op één product of dienst. Zo is het duidelijk waar jij voor in te huren bent. Als je teveel verschillende zaken aanbiedt, sta je nergens meer voor.” En dan: stel jezelf een doel. “Dat deel je op in kleinere doelen die je naar het eindresultaat brengen.” Wil je er als spreker of coach de komende maand tien nieuwe klanten bij? Zet een workshop in elkaar, en zorg voor een goede website. Beetje zelfkennis daarbij is wel handig. “Als je geen websites kunt maken - vooral niet doen. Je hebt niets aan een slecht uitziende site. Besteed dat liever uit.”

En wees niet al te zenuwachtig aangelegd. “Als je er niet tegen kunt geen idee te hebben wat je de volgende maand zult omzetten, kun je er beter niet aan beginnen.”

Tachtig uur

Maar bovenal: bereid je voor op lánge werkweken. “Dat ‘lekker een beetje thuis werken wanneer het je uitkomt’ is een fabeltje over het leven als zzp’er. Je bent continu bezig met je eigen onderneming, zeker in het begin. Reken op tachtigurige werkweken.” Die stillevens verkopen zich nu eenmaal niet vanzelf. “Je moet het wel wíllen”, aldus Arwert.

Die pept deze zomer weer een nieuw clubje startende zzp’ers op. In een maand hebben die hun eigen onderneming op de rails, zegt ze. Want zó moeilijk is het nu ook weer niet, zucht Arwert. “Het is geen kernfysica hè.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken