Zelfs de bewakers doen hun das af

Tennissers en publiek hebben zwaar te lijden onder de zomerse recordtemperaturen

Puffen op de tribune van Wimbledon. Gisteren was het de warmste dag in de geschiedenis van het grandslamtoernooi.
Puffen op de tribune van Wimbledon. Gisteren was het de warmste dag in de geschiedenis van het grandslamtoernooi. Foto’s Toby Melville/Reuters

Felle zon en kolkende temperaturen is Bernard Tomic wel gewend. Hij komt uit Australië, land van de brandende zomers. Dat uitgerekend hij zich op Wimbledon moest laten behandelen, zegt voldoende over de Londense hitte deze dagen. In de tweede set nam het talent een medische time-out, draaierig als hij was geworden tijdens zijn gevecht op baan achttien tegen de Franse laagvlieger Pierre-Hugues Herbert.

Door de warmte sliep Tomic dagenlang slecht, niet meer dan een paar uur per nacht. „Ik was vermoeid en begon duizelig te worden door de hitte”, zei hij na een twee uur durende zwoegpartij die hij in drie sets won. „Het was zwaar, ik moest het wat rustiger aan doen. Ik moest op adem komen. Hopelijk kan ik vannacht goed slapen.” Tomic zal de rust nodig hebben, morgen treft hij in de derde ronde de Servische titelverdediger Novak Djokovic.

Puffen

Wimbledon, het toernooi dat vooral bekendstaat om zijn lange regenpauzes, puft onder de zomerzon. Voorschriften worden vloeibaar onder de hitte, zelfs op het traditionele Wimbledon: bij hoge uitzondering mochten de beveiligers hun stropdas afdoen. Gisteren was het de warmste dag in de geschiedenis van het grandslamtoernooi: volgens het Britse weerinstituut lag de maximumtemperatuur op 35,7 graden Celsius. Het vorige record stond op 34,6 graden, in de zomer van 1976 – in de tijd van Tom Okker en vijfvoudig winnaar Björn Borg.

De organisatie hield het dak boven het centrecourt gisteren in de ochtenduren gesloten, om zo de warmte buiten het stadion te houden. Wellicht een logische gedachte, maar uiteindelijk een vrij zinloze missie. Tegen het eind van de middag – als de temperaturen hun hoogtepunt bereiken – worden de wangen van de Engelse tennisfans met het uur roder. Als drukke, bezwete vlinders zitten ze erbij: wapperend met hun waaiers, voor de afkoeling.

De zon wordt het meest gevoeld op de vele buitenbanen, waar nauwelijks afdakjes zijn om even in de schaduw te schuilen. Op baan zeventien stort een ballenjongen in elkaar, na een medische behandeling wordt hij op een brancard meegenomen – hij zou het goed maken. „Het was een zeer enge situatie”, zei de Amerikaanse tennisser John Isner, die er speelde toen het gebeurde.

Twee bezoekers werden gisteren met ‘hittegerelateerde ziektes’ naar het ziekenhuis gebracht, meldt de BBC. In de eerste drie dagen van het toernooi zijn in totaal zo’n vierhonderd mensen behandeld op het tennispark.

Spelers worden tijdens baanwissels tegen de zon beschermd met paraplu’s. En ze zoeken afkoeling door handdoeken met ijs in hun nek te leggen. De ene speler klaagt over de warmte, de ander heeft nergens last van. Zoals Richèl Hogenkamp, na haar verloren tweede rondeduel tegen de ster Maria Sjarapova (6-3 en 6-1). „Ik vond het niet zo warm.”

Zweetkliertjes

Het verschilt sterk per speler in hoeverre je last hebt van de hitte, zegt Babette Pluim, bondsarts bij de Nederlandse tennisbond. „De één is goed geacclimatiseerd, de ander niet. En de één kan heel veel kleine zweetkliertjes hebben, waardoor je zweet goed kan verdampen. Bij de ander gaat de koeling van het lichaam minder snel.”

Onbegrijpelijk is dat de ‘Heat rule’ de afgelopen dagen niet van kracht is geworden op Wimbledon. In dat geval kan er tussen de tweede en derde set een pauze van tien minuten worden genomen om af te koelen. Voorwaarde is dat de hittestress-index – een maatstaf die wordt berekend op basis van de (gevoels)temperatuur en luchtvochtigheid – op of boven de 30,1 uitkomt. Alle meters sloegen gisteren in het rood uit. Maar vrouwenorganisatie WTA, die de maatregel bedacht, liet gisteravond weten dat de regel nog niet was ingegaan.

De hitteregel – zodra actief – geldt alleen voor de vrouwen. Mannenorganisatie ATP kent geen regel, zij vinden dat de hitte onderdeel is van het spel: als je goed getraind bent, moet je met de omstandigheden kunnen omgaan.

Het leidde deze dagen tot een omgekeerde emancipatiediscussie: worden mannen wel genoeg beschermd bij hitte? Mannenpartijen duren op grandslamtoernooien veel langer dan vrouwenwedstrijden: mannen spelen om drie gewonnen sets, vrouwen om twee. Ter illustratie: het duel van Kiki Bertens duurde dinsdag 35 minuten, de Kroaat Marin Cilic won gisteren na 3 uur en 34 minuten.

De ergste hitte is na gisteren voorbij, meldt de Championships Forecast. Sterker, vandaag zou het weer ouderwets gaan regenen op Wimbledon.

    • Steven Verseput