Opnieuw hevige rellen in Schilderswijk na demonstratie tegen politiegeweld

Een demonstratie tegen politiegeweld in de Haagse Schilderswijk is afgelopen nacht opnieuw uitgemond in rellen. Het werden de hevigste rellen sinds het overlijden – naar alle waarschijnlijkheid door politiegeweld – van de Arubaan Mitch Henriquez bij zijn arrestatie afgelopen weekend.

Agenten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) op straat in de Haagse Schilderswijk waar rellen zijn uitgebroken nadat honderden betogers de straat opgingen.
Agenten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) op straat in de Haagse Schilderswijk waar rellen zijn uitgebroken nadat honderden betogers de straat opgingen. Foto ANP / Marco de Swarty

Een demonstratie tegen politiegeweld in de Haagse Schilderswijk is afgelopen nacht opnieuw uitgemond in rellen. Het werden de hevigste rellen sinds het overlijden - naar alle waarschijnlijkheid door politiegeweld - van de Arubaan Mitch Henriquez bij zijn arrestatie afgelopen weekend. Winkelruiten werden ingeslagen, er werden brandjes gesticht en een theater voor amateurpodiumkunsten werd zwaar beschadigd.

De politie laat via Twitter weten dat 34 relschoppers zijn aangehouden. De relschoppers werden uiteen- en uiteindelijk ook weggedreven, volgens persbureau ANP gebeurde dat soms met harde hand. Daarbij zijn ook politiehonden ingezet.

Twitter avatar PolDenHaag Politie Den Haag Den Haag - 34 aanhoudingen bij ongeregeldheden Schilderswijk: In de avond en nacht van woensdag 1 op donderdag… http://t.co/9xNF154p1m

Het begon rustig

De betoging begon om 21.00 uur rustig, vertelt NRC-verslaggever Kim Bos. Met spandoeken, uitgeprinte foto’s van de overleden Henriquez, en hevige discussies tussen buurtbewoners.

Er leek geen duidelijke organisatie: niemand hield een toespraak of nam de leiding, soms werd er “Politie, moordenaars” groepen.

Nadat het eenmaal donker was geworden, sloeg de sfeer om. Er werden nitraatbommen en siervuurwerk afgestoken. Een eerste stuk baksteen vloog richting ME.

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Veel mensen op Hobbemaplein rustige toeschouwers. Groep jonge mannen rent af en toe schreeuwend heen en weer.

Een groep jonge mannen, misschien wel honderd, de meeste niet ouder dan 25, renden schreeuwend over het Hobbemaplein. Daar reageerde de politie op, en daar reageerden de jongeren weer op. Ze begonnen stenen en flesjes te gooien. Op gegeven moment zat iedereen achter elkaar. Jongeren achter politie, politie achter jongeren. De ME probeerde dit in te dammen. De mensen met spandoeken waren niet meer te zien. Het leek wel een oorlogsgebied. Boven de stad vlogen helikopters.”

Piano op zijn kop

De ruiten en deuren van theater De Vaillant, een podium voor amateurpodiumkunsten, werd vernield. Een deel van de inboedel belandde op straat. Binnen is een ravage aangericht. Een piano ligt op zijn kop op de vloer.

In de nacht van maandag op dinsdag braken ook rellen uit in de Schilderswijk. Relschoppers gooiden ruiten in, vernielden bushokjes en bekogelden politie en brandweer met stenen, vuurwerk en andere voorwerpen. Ook de avond en nacht erna was het onrustig in de Schilderswijk. De politie heeft enkele tientallen mensen gearresteerd.

Dood door zuurstoftekort

Mitch Henriquez, een 42-jarige Arubaan op bezoek bij familie in Nederland, bezocht een festival in het Zuiderpark toen hij werd opgepakt. Er werden filmpjes van gemaakt waarop te zien is dat vier agenten Henriquez tegen de grond gedrukt houden. Eerst stribbelt hij nog tegen. Niet veel laten hijsen de agenten Henriquez in een zittende positie, ze controleren zijn hartslag, tikken op zijn wangen en tillen hem in een arrestantenbus.

Het Openbaar Ministerie verklaarde aanvankelijk dat Henriquez “onderweg naar het politiebureau onwel werd”, en vervolgens door een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Maar op de videobeelden van omstanders was te zien dat hij na zijn aanhouding in het park al bewusteloos leek voordat hij door agenten in de arrestantenbus werd getild. Het OM paste de verklaring aan:

“De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Wat vervolgens gebeurde, wordt nader onderzocht.”

Uit de voorlopige sectie op het lichaam is gebleken dat Henriquez door zuurstoftekort om het leven is gekomen. De rijksrecherche onderzoekt wat er precies is gebeurd.