Waterbedrijf Vitens roept op: wees zuinig met water vanwege de hitte

Kinderen in het Haagse Wijkpark Transvaal worden natgespoten om af te koelen.
Kinderen in het Haagse Wijkpark Transvaal worden natgespoten om af te koelen. Foto: ANP / Phil Nijhuis

Waterbedrijf Vitens heeft zijn klanten opgeroepen om de komende dagen in de piekuren het waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dat moet voorkomen dat de waterdruk te laag wordt. Vanwege de hitte is het waterverbruik momenteel hoger dan normaal.

Op de momenten dat de meeste mensen douchen (tussen 6.00 en 09.00 uur en 18.00 en 22.00 uur), vraagt Vitens klanten om de wasmachines en afwasmachine uit te laten. Ook de tuin sproeien, de auto wassen en het vullen van zwembadjes wordt afgeraden.

Volgens het waterbedrijf was er in sommige gebieden vanochtend al overlast door een tekort aan water. Niet alleen de druk neemt af, ook kan het water bruin kleuren omdat bij een verlaagde waterdruk roestdeeltjes uit de leidingen los kan laten. Bruin water is overigens niet schadelijk voor de gezondheid. Wel wordt afgeraden om het water aan ouderen en zuigelingen te geven.

Vitens is het grootste waterbedrijf van Nederland met 5,5 miljoen klanten. Het levert water aan Friesland, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Flevoland en de gemeenten Hilversum, Meppel, Westerveld en Wijdemeren. Bij Evides, het waterbedrijf dat levert aan 2,5 miljoen klanten in Zeeland en een deel van Zuid-Holland en Noord-Brabant, zijn er nog geen problemen geconstateerd. Mogelijk ligt dat aan de bron: Vitens wint het drinkwater vooral uit grondwater, waar Evides vooral uit de rivieren put.

    • Eva Smal