Japan profiteert van eigen goal Engelse speelster

Zijn beide handpalmen drukten in zijn gezicht. Mark Sampson, bondscoach van het Engelse vrouwenelftal, boog voorover van ongeloof. Achter hem stak zijn Japanse collega Norio Sasaki beduusd zijn vuisten in de lucht. Het was een dramatische ontknoping van de halve finale tussen Engeland en Japan op het WK in Canada.

De Engelse verdedigster Laura Bassett werkte vannacht in de blessuretijd de bal in eigen doel, waardoor niet Engeland maar Japan naar de finale ging (2-1). Bassett was ontroostbaar. Zij knalde de Engelse droom aan flarderen. Haar land stond nog nooit in de WK-finale en was tegen Japan in Edmonton zo dichtbij.

De Aziatische titelverdediger kwam op voorsprong door een benutte strafschop van Aya Miyama, maar kort daarna maakte Fara Williams, ook uit een penalty, gelijk. Engeland schoot nog twee keer op de lat. De 31.000 toeschouwers hielden al rekening met een verlenging, totdat Bassett de bal verkeerd raakte. Via de lat stuiterde de bal over de doellijn.

Bassett kon het niet geloven. Ze trok haar shirt voor haar gezicht om de tranen te verbergen. Troostende woorden van medespeelsters hielpen niet. „Als Laura naar huis gaat, zal ze een held zijn”, sprak bondscoach Sampson na afloop. Hij vond Bassett een van de uitblinkers in zijn team dit toernooi. „We zullen er zijn voor haar. De speelsters zijn nu vrienden voor het leven.”

Japan treft zondagnacht in de finale de Verenigde Staten. Alweer. Een herhaling van de vorige WK-finale in 2011, én van de finale op de Olympische Spelen in 2012. Op het WK in Duitsland won Japan verrassend na strafschoppen, een jaar later namen de VS revanche door Olympisch goud te grijpen (2-1).

Team USA bereikte eergisteren de finale door Duitsland met 2-0 te verslaan. „Zij hebben een erg krachtig team”, zei de Japanse bondscoach Sasaki over de Amerikanen. „Hun tactiek is simpel, maar we hebben het altijd moeilijk tegen ze. We moeten niet bang zijn om fouten te maken. Dat is wat ik mijn speelsters zal vertellen.”