‘Vorming Nationale Politie duurt jaren langer en kost het dubbele’

Na tweeënhalf jaar reorganiseren is de Nationale Politie nog steeds een chaos. Minister Van der Steur komt met een nieuw plan.

De samenvoeging van de 26 politieregio’s tot één Nationale Politie neemt drie jaar langer in beslag. Het budget ervoor wordt verdubbeld, van 230 miljoen naar 460 miljoen euro. Dat meldt tv-programma Nieuwsuur op basis van nog vertrouwelijke documenten van minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie).

De minister schetst een gespannen sfeer onder de 65.000 medewerkers van de Nationale Politie, omdat zij niet weten waar ze aan toe zijn. Na tweeënhalf jaar reorganiseren is de Nationale Politie nog niet op orde. Zo is nog lang niet alles geregeld rondom de ICT en administratie. Ook zijn de kennis en kwaliteit van de recherche reden tot zorg. Dit alles leidt ertoe dat de politie niet voldoende kan inspelen op problemen in het land.

Van der Steur schrijft in het document dat er door de problemen „te weinig ruimte voor lokaal maatwerk” is. Hij wil dat burgemeesters meer zeggenschap krijgen over de veiligheid in hun stad of dorp.

De ‘herijking’ is het antwoord op de knelpunten zoals die vorig jaar met de Tweede Kamer zijn besproken, laat het ministerie weten. Het nieuwe plan wordt deze zomer aan de Kamer aangeboden. Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt er nog met alle betrokken partijen over gesproken, zoals de Commissie van Toezicht, vakbonden, ondernemingsraad, regioburgemeesters en Openbaar Ministerie.

Het was al bekend dat de kosten hoger uitvallen dan waarvoor eerder extra geld ter beschikking is gesteld. De financiële consequenties van het aangepaste plan zullen bij de komende begroting aan de orde komen.

De verhoging wordt volgens het ministerie veroorzaakt door de langere looptijd van de reorganisatie van de politie en het ‘sociaal flankerend beleid’ dat met de vakbonden is afgesproken. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld hogere reiskosten en kosten voor het uittreden van overtollig personeel. (ANP)