Video: op dit parcours gaat Dumoulin vandaag op jacht naar de gele trui

Tourvlaggetjes aan de voet van de Utrechtse Dom. Morgen tijdens de proloog is de hoop gevestigd op Tom Dumoulin. Foto ANP / Lex van Lieshout

Alle ogen zijn morgen tijdens de Tourstart in Utrecht gericht op één man: Tom Dumoulin, een lange twintiger uit Maastricht, die ontzettend hard kan fietsen. Van de 24-jarige wielrenner wordt verwacht dat hij Nederland in de proloog de eerste gele trui in meer dan een kwart eeuw bezorgt. En wel op dit parcours.

Eigenlijk mag de eerste rit van de Tour de France 2015 niet eens proloog heten. Want daarvoor moet de rit korter dan 8 kilometer zijn en de lus rondom Utrecht is maar liefst 13,8 kilometer. Van de keitjes en grachten zien de renners overigens niets. De eerste rit voert louter over de brede asfaltwegen rondom het centrum.

Gemakkelijk zal Dumoulin het overigens niet krijgen, want hij moet het onder meer opnemen tegen Tony Martin en Fabian Cancellara. Die laatste was al vijf keer de beste tijdens een Tourproloog en werd vier keer wereldkampioen tijdrijden. Martin reed nog nooit in het geel, maar was al wel drie keer wereldkampioen.

Bovendien zullen ook de klassementsrenners morgen in Utrecht tot het uiterste gaan. Misschien zelfs nog wel meer dan in voorgaande jaren, aangezien de proloog de enige individuele tijdrit in deze Tour is. Voor tijdrijders als Alberto Contador en Chris Froome dus de enige kans om gemakkelijk wat tijd te kunnen winnen op de ware klimgeiten, zoals Nairo Quintana.

Het parcours van de proloog:

Met medewerking van Pieter Manders.

    • Joost Pijpker
    • Sterre van der Hee