Verplichte mazelenprik? Niet voor peuter Serenity

Na een mazelenuitbraak verplicht de liberale staat ouders kinderen in te enten. ‘Anti-vaxxers’ blijven weigeren.

Twee jaar oud is Serenity, en kerngezond. Ze wordt niet meer ingeënt, zegt haar moeder, Melissa Floyd (36). Van de eerste prikken kreeg Serenity ‘stille beroertes’, zegt Floyd. De Zuid-Californische is niet tegen inentingen. Wel tegen een ‘dwingende’ overheid die haar dicteert hoe ze voor haar kind moet zorgen.

Sinds deze week heeft zij met haar man een probleem. Een nieuwe wet, dinsdag ondertekend door gouverneur Jerry Brown, verplicht elk schoolgaand kind in Californië tot vaccinaties. Geen prik tegen mazelen, bof, rode hond en andere ziekten? Dan ook geen toegang tot school.

De wet is het gevolg van een mazelenuitbraak die begon in pretpark Disneyland in januari dit jaar: 147 mensen in de VS en Mexico raakten besmet met het potentieel dodelijke virus. Een half jaar later is de vrijwel hele staat om, mede dankzij campagnes van beroemdheden als talkshowpresentator Jimmy Kimmel. Hij nam op televisie critici van inentingen op de korrel: „Ouders in LA zijn banger voor gluten dan voor de pokken.”

„De wetenschap laat duidelijk zien dat vaccinaties kinderen beschermen”, zei gouverneur Brown deze week. „Het klopt dat geen enkele medische interventie risicoloos is, maar het staat vast de gemeenschap wordt beschermd door immunisatie.”

Draconisch, onnodig, zelfs ‘facistisch’: zo omschrijven critici zoals acteur Jim Carrey en de zelfbenoemde gezondheidsexpert Jenny McCarthy de nieuwe wet, die door Republikeinen én Democraten werd gesteund. De minderheid van ‘anti-vaxxers’ spreekt van een samenzwering tussen de farmaceutische industrie, ‘verdachte’ artsenorganisaties en slecht -geïnformeerde politici.

„Het percentage ingeënte kinderen is nog nooit zo hoog geweest”, zegt Floyd, die spreekt namens de belangengroep Coalition for Health Choice. „Waarom deze radicale en gehaaste wet? Waarom geven wij zo veel meer en hogere doses dan in andere landen? Je moet je afvragen welke belangen erachter zitten.”

Medische uitzonderingen zijn er alleen voor de allerjongsten, en voor kinderen met ernstige gezondheidsrisico’s. In Mississippi, waar een vergelijkbare wet is ingevoerd, blijkt dat een verwaarloosbaar aantal ouders en artsen zo’n uitzondering aanvraagt.

Met bijna 40 miljoen inwoners is Californië de eerste grote staat die een einde maakt aan de uitzonderingen wegens geloof of persoonlijke overtuiging dei ouders kunnen bedingen. In zeker 35 andere staten wordt een vergelijkbare aanpak overwogen.

Floyd vindt het „pure discriminatie”. De zeggenschap over je eigen lichaam – of dat van een kind – en de toegang tot openbaar onderwijs zijn fundamentele rechten in Californië. Ze voorspelt een hele reeks rechtszaken om de wet op de korrel te nemen.

Met name in Los Angeles en San Francisco hebben steeds meer ouders met een links-alternatieve levenstijl de afgelopen jaren besloten hun kinderen niet te laten inenten. Ze vrezen voor een verband tussen vaccinaties en autisme, dat volgens wetenschappers niet bestaat. En ze waarschuwen tegen hoge concentraties kwik bij de vaccins die er volgens de federale overheid niet zijn.

Het verzet werd gaandeweg een gevaar voor de volksgezondheid: steeds meer Amerikaanse kinderen lijden aan ‘oude’ kinderziekten die uitgeroeid leken.

„Ik moet kiezen”, zegt Melissa Floyd, die fulltime voor Serenity zorgt en een tweede kind hoopt te krijgen. „Ik wil mijn kinderen niet thuis onderwijzen, maar zal wel moeten.”

    • Diederik van Hoogstraten