Dijsselbloem: nee-stem brengt Grieken in lastig parket

Yanis Varoufakis (rechts) voor aanvang van de vergadering van de eurogroep van vorige week.
Yanis Varoufakis (rechts) voor aanvang van de vergadering van de eurogroep van vorige week. Foto EPA / Olivier Hoslet

Als de Grieken zondag tijdens het referendum tegen het laatste aanbod van de schuldeisers stemmen, dan zal dat het land in een “buitengewoon lastig parket” brengen. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA), tevens voorzitter van de eurogroep, vandaag in de Tweede Kamer. Een ‘ja’ biedt de Grieken “meer perspectief”.

Dijsselbloem voegde daaraan toe dat het afwijzen van het laatste bod niet zal leiden tot een beter hulppakket, meldt ANP. De minister vindt dat de Griekse bevolking nu “ingrijpende maatregelen” moet accepteren. Tot nu toe zit het land “op inhoud ver uit elkaar” ten opzichte van de andere eurolanden.

Mochten de Grieken voor het laatste bod stemmen, dan treedt Yanis Varoufakis af als minister van Financiën. Dat zei de Griekse bewindsman vandaag in een interview met persbureau Bloomberg. Volgens Varoufakis zullen de eisen van zogeheten trojka de problemen van zijn land alleen maar verergeren.

De minister zei daarom dat hij “nog liever een arm afsnijdt” dan dat hij moet instemmen met de hervormingen die het IMF, de ECB en de eurolanden van Griekenland verwachten. Dat eisenpakket van de schuldeisers noemde Varoufakis tegenover het persbureau “het grootste fiasco in de geschiedenis van de economie”.

Twitter avatar markbartontv Mark Barton Greek finance minister #Varoufakis tells @BloombergTV: They impose on us reforms which were the greatest failure in economic history.

Eerder dreigde ook premier Tsipras al met een vertrek als de Grieken instemmen met de hervormingen. Op nationale televisie zei hij daarover:

“Als het Griekse volk door wil gaan met de voortdurende bezuinigingsplannen, die ons land niet de gelegenheid bieden om het hoofd omhoog te richten, dan zullen we dat respecteren. Maar wij zijn niet degenen die [de hervormingen] gaan uitvoeren.”

In zijn interview met Bloomberg zegt Varoufakis vandaag echter dat een overwinning van het ja-kamp niet het einde hoeft te betekenen van de huidige Griekse regering. Die zal zich “eventueel met andere mensen” achter de wil van het volk scharen, aldus de minister.

    • Joost Pijpker