Twee jaar gevangenis in zedenzaak Valkenburg

Armin A., hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak, is veroordeeld tot twee jaar cel. Ook moet hij 2.500 euro schadevergoeding betalen aan het toen 16-jarige Heerlense meisje dat zich prostitueerde.

De rechtbank acht bewezen dat A. zich schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel en het meisje heeft onttrokken aan het wettig gezag van haar ouders. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, en vroeg 34.600 euro schadevergoeding.

De Heerlense had vorig jaar oktober in een Valkenburgs hotel betaalde seks met tientallen mannen. A. regelde onder meer de hotelkamers en onderhield contact met klanten. Justitie betrapte het meisje op 14 oktober op heterdaad met een klant. Op een wc bij de kamer werd A. gearresteerd. Uit diens telefoongegevens en op de kamer gevonden condooms leidde justitie de aantallen klanten af. Kort na de aanhouding sprak het OM van tachtig klanten. Twee van hen hebben zelfmoord gepleegd. Vanaf volgende week woensdag komen de klanten van het meisje voor de rechter.

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corrine Dettmeijer-Vermeulen heeft aangekondigd de Valkenburgse zedenzaak nader te onderzoeken. Ze betrekt daarbij een vorige maand door de Maastrichtse rechtbank behandelde zaak in Heerlen, waarbij twee meisjes (14 en 15 jaar) werden uitgebuit in de prostitutie.