Twee jaar cel voor hoofdverdachte in Valkenburgse zedenzaak

Rechtbanktekening van de regiezitting van verdachte Armin A. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Armin A., de 21-jarige hoofdverdachte in de Valkenburgse zedenzaak, moet twee jaar de cel in. Hij is veroordeeld voor mensenhandel, wegens het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist.

A. werd vervolgd voor een zaak waarin een Heerlens, minderjarig meisje gedurende tien dagen seks zou hebben gehad met vijftig tot tachtig mannen. A. werd vorig najaar gearresteerd op een toilet naast de kamer van een Valkenburgs hotel waar het toen zestienjarige meisje seks had met de mannen.

Geen berouw

De rechtbank acht bewezen dat A. de hotels heeft geregeld, de kamers heeft gehuurd waarin het meisje werkte en de contacten met klanten heeft onderhouden. Ook zou hij toezicht hebben gehouden terwijl zij klanten ontving. Volgens de rechtbank heeft A. op geen enkel moment berouw getoond. Omdat hij nog in een proeftijd zat voor een eerdere veroordeling, komt hij niet voor een voorwaardelijke gevangenisstraf in aanmerking.

Justitie zei toen de zaak aan het licht kwam aanvankelijk dat A. als de loverboy van de Heerlense optrad en schetste het beeld dat er dwang zou zijn gebruikt. In mei werd bekend dat het OM de aanklacht tegen de hoofdverdachte had afgezwakt. Het meisje zou niet aantoonbaar zijn gedwongen tot seks. A. werd vervolgd voor het aanzetten van een minderjarige tot prostitutie. Op seksuele uitbuiting van een minderjarige staat tot 15 jaar cel.

Meer dan twintig mannen hebben bekend seks te hebben gehad met het meisje, meldde het OM eind april. A. moet het slachtoffer 2500 euro schadevergoeding betalen.

Lees de hele uitspraak

    • Laura Klompenhouwer