Tips voor North Sea Jazz

1. Reinier Baas

Reinier Baas

Het ironisch statement dat gitarist Reinier Baas maakte met de bandnaam van zijn More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, kwam goed aan. Niks ‘sociaal relevante’ muziek maar uitbundig ronkende jazz met meerdere lagen. Dit jaar heeft supertalent Baas de compositieopdracht gekregen van North Sea Jazz. Met ook weer een heerlijk raadselachtige projectnaam Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix gaat hij klassiek en jazz verbinden. Zeer benieuwd. (AK)

2. Chick Corea & Herbie Hancock

Melody Gardot

De een onderzocht in de groep van Miles Davis de fusie tussen jazz en rock. De ander was de grote man achter Davis’ experimentele, elektronische muziek. Om op te verheugen: het duo Chick Corea en Herbie Hancock. Twee jazzinnovatoren in dialoog. Net als in 1979 op North Sea Jazz. Twee live-albums An Evening With Herbie Hancock & Chick Corea zijn een mooie weergave van die concerttournee. Verwacht avontuurlijke jazzverkenningen waar het spelplezier af spat. (AK)

3. Melody Gardot

De bijna griezelig veelzijdige zangeres Melody Gardot ging van warmbloedige gospelblues tot prachtig delicate jazzliedjes in een filmnoir soundtrack. Op haar onlangs verschenen vierde album Currency of Man is ze weer van stijl veranderd. Veel emoties nog in haar woorden, maar in plaats van introspectie is de blik meer naar buiten gericht met sociaal-politieke teksten. Haar geluid is doorleefder, ruiger en soulvoller, met een bluesy randje in smaakvolle omlijstingen. (AK)

4. D’Angelo

D’Angelo

Begint u alstublieft niet zoals vorige keer te fluiten als de grote soulman weer wat later start. Vorig jaar verscheen het magistrale, hyperactuele Black Messiah – een gelaagd, ongefilterd kunstwerk met het ratelend funky Sugah Daddy, het rauwe 1000 Deaths, de spacende eightiesfunk van The Charade en het bloedmooie Another You dat klassieke soulelementen combineert met ‘dronken’ drums en een onderhuidse jazzy bas. Live met topband het wachten meer dan waard. (SvS)

5. Mary J. Blige

Mary J. Blige

Hét op voorhand niet te missen popoptreden op deze editie van North Sea Jazz lijkt dat van Mary J. Blige. Ze is sinds de vroege jaren negentig koningin van de moderne hiphopsoul en de absolute top in het genre. Ze is met haar prachtige, tot in alle vezels doorleefde ballads, stevige up-temponummers en karakteristieke rauwe stem het kroonjuweel van de soulmuziek van de afgelopen decennia. En de koningin is veel, veel te weinig te zien op de Nederlandse podia. (SvS)

6. Paolo Nutini

Paolo Nutini

Het was een tijdje rustig rond Paolo Nutini, de buitengewoon succesvolle Schotse zanger van deels Italiaanse afkomst uit Paisley. Maar vorig jaar maakte hij veel indruk met zijn boeiende derde album Caustic Love. De 28-jarige Nutini put voor zijn muziek gretig uit de rijke soul-, folk- en funkgeschiedenis en geeft er vol bezieling zijn eigen draai aan. Hij is een zanger met een stevige, rauwe stem en sterk materiaal onder zijn riem – variërend van pittige funk tot intieme soul. (SvS)

7. Typhoon

Typhoon

Natuurlijk. Sowieso. Hallo. Die tipten we vorig jaar ook al en sindsdien was er geen podium dat hij met zijn Titanenband niet in vuur en vlam zette. En ze lijken alleen maar meer in vorm te komen. Lobi Da Basi, het album dat als brandstof dient voor deze zegetocht, is een zinderende mix van invloeden en een muzikale reis van calypso naar blues naar rap; warm, kleurrijk en openhartig. Een EP met nieuwe muziek is inmiddels ook al aangekondigd: Moro Lobi. (SvS)

8. Avishai Cohen

Avishai Cohen

Twee Israëlische jazzartiesten, een bassist en trompettist, dragen dezelfde naam: Avishai Cohen. Dat levert soms verwarring op in concertprogrammering. Zeker nu de jongste, de bebaarde trompettist Cohen uit Tel Aviv, de laatste jaren ook internationaal naam maakt met zijn gevoelvolle jazz, onder meer met zijn trio Triveni. Met zijn meeslepende melodieuze trompetlyriek die persoonlijkheid uitstraalt, maakt hij onderscheidende, geraffineerde nummers. (AK)

9. Guillaume Perret

Guillaume Perret

Oordoppen in bij de jazz van deze jongen. Saxofonist Guillaume Perret houdt van de distortionpedaal zodat het extra kan gieren, brullen en schuren als hij door de bochten gaat en hij heeft zijn tenorsax overladen met elektronische effecten. De jonge Franse musicus zoekt met zijn elektrische kwartet The Electric Epic de grenzen op van fusion, freejazz en metal. Prima verontrustend, soms hynotiserend en dan weer vervormd maar heus niet echt gevaarlijk. (AK)

10. Leon Bridges

Leon Bridges

De 25-jarige Leon Bridges uit Texas is een debutant die er uitziet én klinkt alsof hij in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw leeft. Hij bracht vorige maand zijn eerste album Coming Home uit, waarop hij nadrukkelijk teruggrijpt op de gospel- en soulmuziek uit die jaren. Leon Bridges is een fijne, soepele zanger met een klassieke, warme soulstem en een oeuvre dat soms haast té diep in het verleden geworteld is. Nieuwsgierig hoe dat zich live vertaalt. (SvS)

    • Saul van Stapele
    • Amanda Kuyper