Ten minste 33 doden na omslaan veerboot in Filippijnen

Bij het kapseizen van een veerboot in de Filippijnen zijn ten minste 33 mensen verdronken. Dat meldt het Franse persbureau AFP zojuist op basis van een regeringsfunctionaris. Op de boot, die omsloeg door het slechte weer, zaten volgens de lokale kustwacht 173 mensen.

Tientallen opvarenden zijn inmiddels gered door schepen van de kustwacht of door duikers die het water doorzoeken. Ze hielden zich vast aan de romp van het schip. Volgens een lokaal radiostation worden er nog 21 mensen vermist, maar dat cijfer kon AFP niet via officiële kanalen bevestigd krijgen.

Twitter avatar sunstarcebu Sun.Star Cebu mb Nirvana, carrying 173 passengers from Ormoc City to Camotes in Cebu, capsizes | Fotos by Serbisyo Publiko sa Radyo http://t.co/Zl1v2mEMEc

De omgeslagen veer genaamd Kim Nirvana was vertrokken van Ormoc, een stad op een van de meest oostelijke eilanden van de Filippijnen. Amper een kilometer buiten de haven van die stad kwam de boot in de problemen. Bestemming was het eiland Camotes, ruim zeventig kilometer verderop.

Onveilige schepen, te vol geladen

De Filippijnen hebben een twijfelachtige reputatie als het over veiligheid van de scheepvaart gaat. De bootjes die tussen de 7.100 eilanden van de archipel varen zijn vaak in een slechte staat. Ook worden ze vaak te zwaar beladen, waardoor er alleen al de afgelopen jaren honderden mensen zijn omgekomen bij bootrampen.

Vlak bij de Filippijnse hoofdstad Manilla vond bijna dertig jaar geleden ook de grootste bootramp ooit plaats, toen een passagiersschip tegen een tankschip aanvoer. Daarbij kwamen meer dan 4.300 mensen om, het grootste aantal ooit buiten oorlogssituaties.

    • Joost Pijpker