Waarom biotechbedrijf Kiadis in Amsterdam naar de beurs gaat

Foto iStock

Als vanochtend de gong op het Damrak klinkt, is de Amsterdamse beurs er weer eentje rijker: een biotechbedrijf. Vandaag krijgt het Nederlandse Kiadis Pharma, dat is gespecialiseerd in immunotherapie, een notering in zowel Amsterdam als Brussel.

Opvallend, want Nederlandse biotechcollega’s die het afgelopen naar de beurs gingen, verkozen bijna allemaal de Nasdaq boven de AEX. Neem ProQRUnicure. Het Duitse Probiodrug brak met die trend door eind oktober voor Amsterdam te kiezen. En nu dus Kiadis. Is een Europese notering interssanter geworden?

Wat voor bedrijf is Kiadis Pharma?

Kiadis ontwikkelt onder andere een celtherapie (Atir101) die een oplossing biedt voor de belangrijkste risico’s van beenmergtransplantaties bij patiënten met bloedkanker. Patiënten die nu lang moeten wachten op een geschikte donor, kunnen daardoor sneller worden geholpen.

De eerste resultaten zijn binnen, die van de tweede testfase worden begin 2016 verwacht. Gaat alles volgens planning, dan hoopt Kiadis eind volgend jaar om voorwaardelijke goedkeuring te kunnen vragen bij de Europese Unie en Canada. In 2019 zou de therapie in Europa, Canada en de VS op de markt moeten komen.

Maar de ontwikkeling van een medicijn is duur: hoge kosten, geen omzet. Kiadis lijdt sinds de oprichting in 1997 dan ook verlies. Zonder nieuwe financiële impuls moet het bedrijf in september zijn activiteiten staken, staat in de prospectus.

En dus gaat het naar de beurs

Met de uitgifte van nieuwe aandelen hoopt Kiadis tussen 32,7 miljoen euro op te halen. Een deel is al binnen: zes partijen die eerder in het biotechbedrijf hebben geïnvesteerd plus één nieuwkomer hebben toegezegd voor 12 miljoen aandelen te kopen.

In 2007 stond ook al een Amsterdamse notering op de planning, maar die werd afgeblazen: gevreesd werd dat een beursgang te weinig zou opleveren. Nu is het moment wél goed, volgens topman Manfred Rüdiger. Gestuwd door de lage rente is het beursklimaat gunstig. En, belanrijker: biotech is booming.

Booming?

Vooral in de VS, waar biotechnologie de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen. Gelokt door hoge koerswinsten en de belofte van hoge rendementen zijn beleggers daar maar al te bereid geld te steken in bedrijven die medicijnen ontwikkelen tegen Alzheimer of taaislijmziekte. Terwijl het uitkeren van dividend nog jaren op zich kan laten wachten.

Beleggen in biotech wordt niet voor niets weleens vergeleken met gokken: wat nu als een behandeling toch niet aanslaat? In de VS, waar de grootste biotechbedrijven zitten, net als de grote fondsen die daarin investeren, durven ze die gok sneller te wagen. Haalde ProQR met zijn Nasdaq-beursgang 97,5 miljoen dollar op, Probiodrug aan de AEX ‘maar’ 22,5 miljoen euro.

Waarom kiest Kiadis dan toch voor een Europese notering? De kosten, onder meer. “Een notering aan de Nasdaq is veel duurder”, zei de topman eerder tegen NRC. Je moet een kantoor openen, een investor relations-afdeling optuigen en ga zo maar door. Terwijl Kiadis zelf in Amsterdam is gevestigd en een deel van de klinische studies in België plaatsvindt. Rüdiger:

“Dan zit ik continu in de lucht.”

Ook wil Kiadis ‘maar’ rond de 30 miljoen euro ophalen, geen 100 miljoen. “Dat past beter op de lokale markt”, zegt Ruth Devenyns van vermogensbeheerder Petercam. Daarbij lijkt de positieve vibe uit de VS ook overgeslagen naar Europese beleggers, geholpen door medische doorbraken. Kiadis heeft pas de eerste testfase afgerond. Zijn ze niet te vroeg? Devenyns:

“Het klimaat is nu gunstig, dus het is niet gek dat ze daar nog voor de zomer gebruik van willen maken om hun toekomst veilig te stellen. Beleggers zijn wel bereid die onzekerheden er nu bij te nemen.”

    • Eva Oude Elferink