Schorsen is goed, maar niet genoeg

De agenten die betrokken waren bij de dodelijke arrestatie van Mitch Henriquez zijn geschorst. Maar dat is niet genoeg, vinden de inwoners in de Schilderswijk.

Er moet nog véél meer gebeuren. Het wantrouwen van inwoners van de Haagse Schilderswijk – en veel meer mensen die de afgelopen dagen van zich lieten horen – is echt niet weggenomen door een paar maatregelen.

Voor de derde avond op rij verzamelden zich mensen bij het politiebureau De Heemstraat in Den Haag, in de Schilderwijk. Dat bureau is vaker bekritiseerd wegens discriminatie. Gisteravond stonden er zo’n tweehonderd demonstranten, vooral jonge mannen. Aan het begin van de avond was het rustig; een tiental agenten houdt de boel op een afstandje in de gaten. Pas rond kwart voor tien komt er grover geschut: de ME komt langs met zo’n vijftien busjes, en drijft de groep uiteen. Een deel van de demonstranten vertrekt, een ander deel blijft in kleine clubjes hangen bij het plein om te hoek.

Hier op straat hoor je: agenten schorsen is niet genoeg

Dat de agenten die betrokken zijn bij de arrestatie van Mitch Henriquez nu geschorst zijn, houdt de demonstranten niet thuis. Heel goed hoor, dat dat gebeurd is, vinden ze. En ook dat de politie nu heeft laten weten dat Henriquez om het leven is gekomen door verstikking, en dat die agenten die bovenop hem zaten daar iets mee te maken hebben. Maar het is niet genoeg om hun boosheid af te wenden.

In het schorsen van politieagenten geloven de buurtbewoners eigenlijk niet echt, zegt Nourdin (32), inwoner van de Schilderswijk. Dat hebben ze hier in de buurt echt wel vaker zien gebeuren. „Dan zie je zo’n agent ineens gewoon weer lopen.”

Nourdin zit op een groene Kawasaki, om hem heen staan vijf vrienden. Het is woensdagmiddag, voor de ingang van De Blauwe Vis, een restaurant waar een van hen werkt. Nourdin en zijn vrienden staan hier vaak. Om de hoek is politiebureau De Heemstraat. „Bij heel veel aanhoudingen zie je agressie van de politie. Dat gaat nu echt niet zomaar voorbij.” Dat ligt er volgens hem aan dat agenten „allochtonen zoals ik” sowieso al niet mogen. Ze zijn wantrouwend en bevooroordeeld, vindt hij.

Wat opvalt: er loopt veel politie rond, en je hoort ‘hoi’

Al deze hele dag lopen er agenten langs, vertelt een vriend van Nourdin, een jongen in een blauw trainingspak. Wat zo wonderlijk aan die agenten van vandaag is, vertelt hij: „Ze groeten. Ze zeggen ‘hoi’.” Meestal gebeurt dat volgens hem niet. Je kunt daarin ook de kern van het probleem zien, zeggen ze. Nourdin vindt dat agenten meer met mensen zouden moeten praten. Ze constateren dat ze altijd door een bepaalde wantrouwende bril worden bekeken.

De organisatie van de demonstratie van gisteravond, Stop Politiegeweld Den Haag, vindt dat ook. Maar daar is de politie niet eerlijk over, zo schrijven ze op Facebook. „De politieleiding en burgemeester van Den Haag ontkennen al jaren het probleem van een cultuur van racisme en geweld binnen de politie Den Haag. Niet alleen moet er gerechtigheid komen voor Mitch maar het moet ook afgelopen zijn met etnisch profileren en (racistisch) politiegeweld.” Voor het ‘jarenlang bagatelliseren van politiegeweld’ wordt het aftreden van politiechef Paul van Musscher en burgemeester Jozias van Aartsen geëist.

Nourdin en zijn vrienden gingen niet demonstreren. „Daar zijn we te oud voor”, zegt Nourdin. „Die relschoppers van de afgelopen dagen zijn jongeren bij wie de hormonen door het lijf gieren”, voegt een vriend van hem toe.

Sommige buurtbewoners zijn boos op de demonstranten. Gisteravond kwam een bewoner naar buiten om te klagen dat zijn wijk wéér slecht in het nieuws is. Of dat niet eens afgelopen kan zijn? Dat kan je nou wel zeggen, zegt een van de demonstranten tegen de buurtbewoner, „maar als een politieagent iemand vermoordt, dan wordt die geschorst, en als ik het doe, ga ik de gevangenis in.”

    • Kim Bos