Saoedische prins doneert vermogen: 29 miljard

Prins Al-Waleed bin Talal foto EPA

De Saoedische prins en miljardair Al-Waleed bin Talal (60) geeft de komende jaren zijn complete vermogen van 32 miljard dollar (28,8 miljoen euro) aan goede doelen. Dit maakte hij gisteren bekend op een persconferentie in woonplaats Riad.

Bin Talal, volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes nummer 34 op de lijst van rijkste personen ter wereld, doneert het geld op dezelfde manier als de Bill & Melinda Gates Foundation van Bill Gates. Deze oprichter van Microsoft steekt veel van zijn vermogen in zijn stichting om iets terug te geven voor de wereld.

„De filantropie helpt bruggen te bouwen en culturele verschillen beter te begrijpen en een tolerantere wereld te creëren”, verklaarde de 60-jarige Bin Talal, neef van de in januari overleden koning Abdullah. Hij heeft het project jarenlang tot in detail voorbereid, vertelde hij op de 66ste verdieping van zijn kantoor aan journalisten. Zo worden de donaties na zijn dood niet stopgezet. Een deel van zijn geld gaat naar gezondheidszorg, en vrouwenrechten. In eerste instantie staat Bin Talal zelf aan het hoofd van een groep vertrouwelingen die met hem het geld op de goede plekken moet zien te krijgen.

Bin Talal vertelde in de afgelopen 35 jaar al 3,5 miljard dollar (3,15 miljard euro) te hebben gedoneerd aan liefdadigheid: hij voorzag zo onder meer geïsoleerde gemeenschappen in Saoedi-Arabië van stroom.

Bin Talal verdiende zijn vermogen als eigenaar van investeringsbedrijf Kingdom Holding Company. Wat een Saoedische prins doet met zoveel geld? Hij woont in een luxueus paleis met 420 kamers, zwembaden en een garage vol dure auto’s. Ook laat hij het hoogste gebouw ter wereld bouwen: ruim een kilometer.

Bin Talal laat zich omringen door invloedrijke mensen. Zo brachten zijn medewerkers eens een persbericht uit dat hij Bill Gates had ontmoet of iemand had ontmoet die belangrijk lijkt: de ambassadeur van Burkina Faso in Saoedi-Arabië.