Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Samenscholingsverbod in Schilderswijk, 61 aanhoudingen

Agenten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) op straat in de Haagse Schilderswijk waar rellen uitbraken.
Agenten en leden van de Mobiele Eenheid (ME) op straat in de Haagse Schilderswijk waar rellen uitbraken. Foto ANP / Marco de Swart

In de Haagse buurten Schilderswijk en Transvaal wordt een samenscholingsverbod van kracht om een herhaling van de rellen van afgelopen dagen te voorkomen. Ook geldt een verbod op het ‘meevoeren van gevaarlijke voorwerpen’, heeft burgemeester Jozias van Aartsen zojuist aangekondigd tijdens een persconferentie. Demonstreren mocht al niet meer.

In totaal zijn deze week 61 mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de rellen. De meesten van hen zijn “helaas minderjarig”, zei Van Aartsen. Hij zei dat de familie van Mitch Henriquez, die overleed nadat de politie zaterdag geweld had gebruikt bij zijn aanhouding en wiens dood aanleiding was voor de rellen, dit niet zo wil.

“Ik herhaal, goed is goed, fout is fout. Dat geldt niet alleen voor de politie. Agenten zijn op non-actief gesteld en geschorst. Het geldt ook voor de Schilderswijk. We moeten er alles aan doen wat in ons vermogen ligt om deze rellen te beëindigen.”

Update 16.45 uur: Premier Rutte laat zich tegenover de NOS in harde bewoordingen uit over de relschoppers in de Schilderswijk. Hij noemt ze “achterlijke gladiolen”. Hij wil dat de rellen direct stoppen. ”Ik sta vierkant achter het gezag en achter de burgemeester die hier goed werk doet.”

Niet betrokken, wel bekogeld

Politiechef Paul van Musscher benadrukte tijdens de persconferentie dat agenten van het politiebureau aan De Heemstraat, waar demonstraties tegen politiegeweld plaatsvonden, niet betrokken waren bij de fatale aanhouding van Henriquez. Hoofdofficier Kitty Nooy waarschuwde dat “de tijd van boetes” voorbij is. De eerste voorgeleidingen van verdachte relschoppers zijn morgen. Het OM heeft de politie gevraagd verdachten zo lang mogelijk vast te houden. Waar kan, wordt volgens Nooy het snelrecht toegepast.

Beelden van de onrust van de afgelopen nachten worden nog nagekeken. Nooy verwacht dan ook dat er nog meer mensen aangehouden worden. Zowel Van Aartsen als Van Musscher en Nooy zeiden dat gewone buurtbewoners in de Schilderswijk het geweld zat zijn, en dat ze niet het slachtoffer mogen worden van de onlusten. Nooy:

Het kan niet zo zijn dat buurtbewoners die niets te maken hebben met de rellen slachtoffer worden van vernieling en geweld.

Mitch Henriquez, een 42-jarige Arubaan op bezoek bij familie in Nederland, bezocht een festival in het Zuiderpark toen hij werd opgepakt. Er werden filmpjes van gemaakt waarop te zien is dat vier agenten Henriquez tegen de grond gedrukt houden. Eerst stribbelt hij nog tegen. Niet veel laten hijsen de agenten Henriquez in een zittende positie, ze controleren zijn hartslag, tikken op zijn wangen en tillen hem in een arrestantenbus.

OM: hard aanpakken

Het Openbaar Ministerie verklaarde aanvankelijk dat Henriquez “onderweg naar het politiebureau onwel werd”, en vervolgens door een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Maar op de videobeelden van omstanders was te zien dat hij na zijn aanhouding in het park al bewusteloos leek voordat hij door agenten in de arrestantenbus werd getild. Het OM paste de verklaring aan:

“De man verzette zich tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte daarom geweld tegen de man om hem over te brengen naar het politiebureau. Wat vervolgens gebeurde, wordt nader onderzocht.”

Uit de voorlopige sectie op het lichaam is gebleken dat Henriquez door zuurstoftekort om het leven is gekomen. De familie van Henriquez heeft de Staat der Nederlanden inmiddels aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de dood van de Arubaan. Dat heeft de Arubaanse advocaat Edwina Henriquez (geen familie) tegenover NRC Handelsblad verklaard. Ze zegt te handelen namens de familie.