Rechter: WOZ-waarde woningen aardbevingsgebied omlaag

Dorpshuis in Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

De WOZ-waarde van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen moet tien procent omlaag. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland besloten in drie zaken aangespannen door huiseigenaren uit de gemeente Eemsmond.

Daarnaast verdienen de huiseigenaren compensatie voor „rompslompschade”. Per woning moet 2.500 euro van de waarde worden afgetrokken om de WOZ-waarde te berekenen.

De rechtbank oordeelt dat aardbevingen de WOZ-waarde drukken. De rechtbank kwam op tien procent door te schatten wat de imagoschade is in de aardbevingsregio en dat op te tellen bij de onzekerheid over een vergoeding voor het versterken van de huizen.

    • Wubby Luyendijk