Prijsafspraken tussen Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen?

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zijn daarom die vliegtickets van, naar en binnen de Verenigde Staten altijd zo duur? CNN meldt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie verschillende grote vliegmaatschappijen heeft gedagvaard als onderdeel van een onderzoek naar kartelvorming. De bedrijven zouden afspraken hebben gemaakt om ticketprijzen niet teveel te laten dalen.

Volgens het ministerie zouden de vliegtuigmaatschappijen moedwillig de groei van hun capaciteit - het aantal stoelen dat zij beschikbaar hebben in hun vliegtuigen - beperkt hebben. Hoe die afspraken gemaakt zouden zijn, is nog onduidelijk.

Volgens CNN zouden de Amerikaanse autoriteiten overigens ook deels blaam treffen, mochten er inderdaad kartelafspraken zijn gemaakt. Het ministerie van Justitie keurde de afgelopen jaren fusies tussen grote vliegtuigmaatschappijen goed; beslissingen die door experts worden gezien als een van de oorzaken van de hoge prijzen voor consumenten.

HP op weg naar splitsing

Hewlett-Packard is weer een belangrijke grote stap dichterbij de splitsing van het bedrijf, meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf leverde vandaag het benodigde papierwerk in bij de Amerikaanse toezichthouder, de Securities Exchange Commission.

In de documenten zet Hewlett-Packard uiteen hoe de aanstaande splitsing op 1 november van de print-en pc-divisies van de zakelijke hardware en diensten eruit gaan zien. Volgens de zakenkrant gaat de eerste groep op in het bedrijf HP Inc. en die laatste zal Hewlett Packard Enterprise gaan heten.

De splitsing van Hewlett-Packard moet het bedrijf, en beter nog het merk, overeind houden. Bigger was lang better, maar dat lijkt niet meer te gelden. Net als veel andere grote en oude techbedrijven worstelde Hewlett-Packard de afgelopen jaren met de zware concurrentie van bedrijven als Amazon en Apple. Het afslanken van het bestaande bedrijf moet Hewlett-Packard weer competitief maken.

‘Got perks?’

Amerikaanse bedrijven worden steeds creatiever in het bedenken van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden om werknemers aan zich te binden, meldt Quartz. Uit een enquête onder meer dan 400 bedrijven blijkt dat loonslaven gepaaid worden met extraatjes die uiteenlopen van fitness wearables tot aan het afbetalen van studieschulden.

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer bekende secundaire arbeidsvoorwaarden bijna volledig ingeburgerd zijn geraakt. Zo wordt anticonceptie bij bijna drie op de vier bedrijven vergoedt in de ziektekostenpolis en is thuiswerken steeds normaler. De extraatjes waar Silicon Valley om bekend staat zoals maaltijden die worden bereid door topchefs, onbeperkte vakantie (bij Netflix) of gratis kappers lijken niet door te breken in het Amerikaanse bedrijfsleven. Jammer eigenlijk.

Een reportage van AP uit 2013 over de extraatjes van Silicon Valley:

    • Hans Klis