Oud-senator Jim Webb stelt zich kandidaat voor verkiezingen VS

Archieffoto Jim Webb
Archieffoto Jim Webb Foto: AP / Patrick Semansky

Jim Webb, de voormalige senator voor de Amerikaanse staat Virginia, wil president van de Verenigde Staten worden. Hij heeft zich als vierde Democraat opgeworpen om Hillary Clinton uit te dagen in de race om het Witte Huis.

Webb (69) maakte zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in november 2016 op zijn website bekend. Webb is Vietnamveteraan en zat van 2007 tot 2012 in de senaat.

Hillary Clinton wordt beschouwd als de gedoodverfde presidentskandidaat van de Democraten. Zij heeft inmiddels al bijna 70 miljoen dollar opgehaald voor haar verkiezingscampagne. Op zijn site schrijft Webb:

“Moedige leiders laten zich niet leiden door geld. Zij nemen risico’s, stellen nieuwe richtingen voor en na verloop van tijd zullen mensen hen volgen.”

Webb richt zich op Amerikaanse arbeiders en wil onder meer de macht van de financiële sector aanpakken. Hij neemt het verder op tegen senator Bernie Sanders van Vermont, oud-gouverneur Martin O’Malley en oud-gouverneur Lincoln Chafee.

    • Eva de Valk