Kapucijnapen zien liever geen mensen

De bewoners van dierentuinen krijgen veel bezoek en hebben vaak beperkte mogelijkheden om zich aan starende blikken en opdringerige bezoekers te onttrekken. Dat kan tot stress leiden, zeker op drukke dagen. Een onderzoek in de dierentuin van Melbourne toont aan dat daar met een simpele ingreep wat aan te doen is: met eenzijdig doorzichtige schermen, die ook mensen wel gebruiken voor hun privacy.

Bruine kapucijnapen (Cebus apella) knapten ervan op als zij zelf de hen bekijkende mensen niet zagen. Abnormaal gedrag en onderlinge agressie in hun groep namen af, ze maakten nu ook vrolijk gebruik van het verblijfgedeelte dichtbij nu onzichtbare toeschouwers. Stresshormonen in hun ontlasting daalden.

Helaas. Een bij-onderzoek vond dat toekijkende mensen wel last hebben van de schermen. Zij waren minder vaak en minder lang bij het verblijf te vinden. Blijkbaar missen zij het rechtstreeks aankijken van dieren en andere interactie – of de illusie daarvan. (Applied Animal Behaviour Science, juni 2015). Voor een dierentuin is dat een bezwaar.

Gelukkig bieden sommige dierentuinen al netjes afschermingen in de verblijven zelf aan, voor privacy naar keuze. Of grote verblijven met begroeiing. Want eerder bleek: toeschouwers vinden het niet erg om even te moeten zoeken of wachten.

    • Frans van der Helm