NS past dienstregeling aan om hitte - ‘warmste nacht ooit gemeten’

Reizigers op Station Utrecht CS. Foto ANP / Jeroen Jumelet

De NS gaat vandaag na 10.00 uur op enkele trajecten minder vaak rijden als gevolg van het voorspelde warme weer. Onder meer tussen Rotterdam en Gouda en Den Haag en Gouda ligt het aantal treinen lager dan gebruikelijk, zo meldt het vervoersbedrijf. De gewijzigde dienstregeling blijft tot 20.00 uur van kracht.

Andere trajecten waar de NS vandaag minder vaak rijdt zijn Rotterdam-Vlaardingen, Woerden-Utrecht en Breukelen-Utrecht-Veenendaal. Ook tussen Amsterdam Centraal en Enkhuizen is de dienstregeling aangepast. Tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is dat nog niet het geval, maar was al wel kort sprake van vertraging door de hitte.

De reden dat de NS het aantal diensten aanpast is omdat er door de hitte meer storingen bij seinen en wissels kunnen voorkomen. Doordat er dan minder treinen op het spoor zijn kunnen die problemen eerder worden opgelost. Ook zetten de spoorstaven door de hitte uit, waardoor de rails kunnen vervormen, meldt persbureau ANP.

Warmste nacht ooit

Na de hoge temperaturen van gisteren verwacht weerinstituut KNMI ook voor vandaag tropische hitte. In het zuidoosten van het land kan het op sommige plekken 38 graden worden, terwijl het op de Wadden mogelijk 32 graden wordt. Vanavond kunnen er enkele regen- en onweersbuien voorkomen, vooral in het westen.

Voor zaterdag wordt zelfs de hoogste temperatuur ooit verwacht. Vannacht werd er alvast een record gevestigd: met 24,1 graden in Limburg was het volgens weerbureaus Weerplaza en Weeronline de warmste nacht sinds het begin van de metingen in 1901. Het record van de warmste nacht stond tot nu toe op 23,1 graden en werd behaald op 19 augustus 2012 in Maastricht.

    • Joost Pijpker