NRC Zomergids: de vijf beste series van dit moment

Ook zo druk? In de vakantie heb je alle tijd. Tijd om te lezen, te luisteren, in te halen of om juist vooruit te kijken. NRC gidst je deze week door de beste films, longreads, muziek, series en boeken. Vandaag: NRC-redacteur Rosan Hollak over de vijf beste series waar je op dit moment uit kunt kiezen.

On-demand series volgen is een geduchte concurrent geworden van zowel de klassieke tv-programmering als de productie van losse films. De giganten Netflix en HBO investeren miljoenen in het produceren van hun topseries en weten op die manier de kijkers vast te houden - ook nadat de seizoenen zijn afgelopen.

De opkomst van on-demand series geeft de kijker meer controle dan ooit. Want waarom een week wachten op de volgende aflevering als je het hele seizoen onder de knop hebt zitten? Ook al is het uiteindelijk uitstel van executie, want als je het laatste seizoen van je favoriete serie uit hebt kan het maanden duren voordat het volgende uitkomt. Gelukkig is er een brede keur aan series die je in de tussentijd kunt volgen. De vijf beste op een rij.

Game of Thrones

Game of Thrones nog nooit gezien? In welk tijdperk leef jij? Als er één serie is die een vakantie kan vervangen, is het GoT: exotische oorden, duistere intriges, middeleeuwse slachtpartijen en uitdagende seksscenes. Deze fantasyserie, gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin - waarvan het vijfde seizoen in april bij betaalzender HBO uitkwam - heeft alles om de kijker zo’n 92 uur zoet te houden.

Waar het over gaat? Zelfs de fans hebben er moeite mee om het na te vertellen. Om het in één zin samen te vatten: meerdere families nemen deel aan een eindeloze machtsstrijd op het mythische continent Westeros. Een eeuwenoud thema dat we al kennen uit de Griekse mythologie en waar Shakespeare ook graag over mocht schrijven.

Maar waarom is het goed? Dat heeft te maken met het indrukwekkende camerawerk, de adembenemende locaties (van Dubrovnik en de Shillanavogy Vallei tot aan Sevilla), de snelle plotwendingen en de spitsvondige dialogen. Met als leukste acteur de licht ontvlambare dwerg Tyrion Lannister (Peter Dinklage) die met zijn cynisme de toeschouwer altijd weer kan wijzen op de absurditeit van het menselijk bestaan.

Game of Thrones, seizoen 1 t/m 4 is te krijgen op dvd. Seizoen 1 tot en met 5 bij HBO of hbo.go. Vergelijkbare fantasyseries: Outlander (Softe versie van GoT) en Vikings (Posterboy Ragnar Lothbrok als sluwe strijder).

Orange is the New Black

De grote hit van Netflix. Sinds de lancering van het derde seizoen, is de populariteit van deze serie geëxplodeerd. Op Times Square in New York werd geadverteerd met foto’s van de Orange-cast op levensgrote pilaren. Op YouTube dansen fans als gekken op de openingstune van de serie. Op de dag dat het nieuwe seizoen begon, stroomden op Twitter de selfies binnen van fans, gehuld in oranje kleding.

Voor wie het nog niet wist: OITNB is een tv-serie over Piper Chapman (gebaseerd op het boek van Piper Kerman) een keurig, blank meisje afkomstig uit de maatschappelijke toplaag dat vanwege een kleine misstap in het verleden in de gevangenis van Litchfield terecht komt. Vanaf dat moment gaat het downhill met Piper: ze wordt geconfronteerd met de ongebruikelijke gewoonten van haar boze, lesbische medegevangenen en krijgt al snel een sandwich met gebruikte tampon geserveerd.

Toch zou de serie niet interessant zijn als Piper niet ook wat zou opsteken in de bajes. Wie blijft kijken, komt erachter dat de gevangenis allerlei mogelijkheid bied voor lucratieve handeltjes. De reden waarom de serie zo populair is? De acteurs, de dialogen, de grappen. Je gaat houden van die rare types in hun zompige gevangeniskloffies. Een aanrader voor de maatschappelijk betrokken kijker met zwarte humor.

OITNB, seizoen 1 en 2 op dvd. Seizoen 1 t/m 3 op Netflix. Net zulle zwartgallige series: Fargo (Gebaseerd op de film Fargo van de Coen Brothers) en Lilyhammer (Italiaanse maffiabaas zoekt heil in skioord in Noorwegen).

Better Call Saul

Dit jaar verscheen ook het eerste seizoen van Beter Call Saul, een spin-off van de veelgeprezen AMC-serie Breaking Bad. Deze prequel over de sullige, maar sympathieke Saul Goodman (Bob Odenkirk) - de schimmige advocaat van Walter White uit Breaking Bad - is een aanrader voor iedereen die houdt van absurdistische humor en zich kan identificeren met de alledaagse beslommeringen van de doorsnee Amerikaan.

Net als Breaking Bad, een bedenksel van makers Vince Gilligan en Paul Gould, speelt de serie zich af in de lege, troosteloze omgeving van Albuquerque in New Mexico. Rondrijdend in zijn gammele bak door de kale woestijnstad, zien we Saul, nog werkzaam onder de naam James McGill, op het dieptepunt van zijn carrière. Hij draagt foute confectiepakken en houdt kantoor in een achterkamertje in een nagelssalon. Hij is de perfecte anti-held: maar wel een loser die langzamerhand het slechte pad opgaat. Met een heerlijke bijrol van Mike Ehrmantraut als knorrige parkeerwachter.

Voor wie Breaking Bad nog niet had gezien, is het de moeite waard daarna over te schakelen naar Walter White.

Better Call Saul, seizoen 1 bij Netflix. Andere antiheld-series: Breaking Bad (Scheikundeleraar wordt drugskoning)

True Detective

‘In filosofische zin ben ik een pessimist.’En wat betekent dat?’ ‘Dat ik het niet goed doe op feestjes’ Het detectiveduo Marty (Woody Harrelson) en Rust (Matthew McConaughey) werd vorig jaar een hit. In het eerste seizoen van de bekroonde tv-serie True Detective vertellen twee ex-rechercheurs, met behulp van flash-backs, over een duistere zaak waarbij het lijk van een jonge vrouw naakt en met een gewei op haar hoofd wordt aangetroffen in het eenzame landschap van Louisiana.

Fans waren vooral dol op de semi-filosofische gesprekken die misantroop Rust met redneck Marty voert in de auto. Sinds juni wordt nu ook iedere week bij HBO een aflevering van het tweede seizoen uitgezonden. Ook dat is de moeite waard om deze zomer te volgen. Alleen zijn Harrelson en McConaughey de grote afwezigen. In deze anthologieserie wordt een andere zaak belicht en speelt Vince Vaughn de slechterik die, na een moord op een zakenpartner, in contact komt met een alcoholverslaafde detective (Colin Farrell), een motoragent (Taylor Kitsch) en de vrouwelijke detective Ani Bezzerides (Rachel McAdams). Allen strijden, net als Marty en Rust, met hun eigen kwelgeesten.

Voor fans van film noir en David Lynch is deze serie een aanrader. Wie het eerste seizoen op HBO nog niet heeft gezien, moet zeker de dvd aanschaffen. Geen betere filosoof dan McConaughey.

True Detective, seizoen 1 op dvd. Seizoen 2 bij HBO en hbo.go. Andere trage crimeseries: The Killing (klassieker uit Denemarken) en Acquitted (gloednieuwe tv-serie van de makers van Lilyhammer)

Homeland

Carrie is een moralist in hart en nieren en het nationale belang gaat voor alles. Maar in haar grootste streven naar een beheersbare wereldorde, veronachtzaamt zij haar naaste omgeving en walst ze over de gevoelens heen van collega’s, naasten en geliefden. De veelgeprezen Showtime-serie Homeland, gebaseerd op de Israëlische serie Hatufim (Prisoners of War) gaat over Carrie Mathison (Claire Danes) , een CIA-agent die ervan overtuigd is dat de Amerikaanse marinier Nicholas Brody (Damian Lewis) een spion is voor Al Qaeda. Deze marinier, nadat hij acht jaar lang krijgsgevangene is geweest, wordt vrijgelaten en vormt volgens Carrie een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Seizoenen lang wordt de kijker gezogen in een uiterst realistisch machtspel tussen Carrie en Nicholas. In het vierde seizoen van Homeland, dat eerder dit jaar werd vertoond bij de NPO, speelt zich voornamelijk af in Islamabad. Daar houdt ‘drone queen’ Carrie, inmiddels hoofd van het CIA-station in Kabul, zich bezig met luchtaanvallen en de Pakistaanse geheime dienst ISI. De keuzes die ze maakt, veroorzaken grote chaos in de regio. En dus zien we opnieuw een gedreven vrouw die zich monomaan op haar werk stort.

Ieder seizoen levert een ongelooflijk spannend spionagedrama op dat bovendien zo goed op de actualiteit is ingespeeld dat menig kijker het gevoel zal hebben direct getuige te zijn van de war on terror. Het gebruik van drones, het diplomatieke gesteggel tussen de VS en Pakistan, verwijzingen naar de onthoofdingen van James Foley en Steven Sotloff, het is er allemaal. Wie al cynisch was over de Midden-Oostenpolitiek van de VS, wordt dit nu helemaal.

Homeland, seizoen 1 t/m 4 op dvd.
Andere series over realpolitik: The Honourable Woman ( Intelligente tv-serie over de aanleg van een glasvezelnetwerk als middel voor vrede in het Midden-Oosten).