Nieuwe rellen in broeiend Den Haag

Arubaan is ‘zeer waarschijnlijk’ omgekomen door politiegeweld. Het leidde weer tot rellen.

Leden van de Mobiele Eenheid hebben zich in de Haagse Schilderswijk opgesteld, nadat er rellen zijn uitgebroken. Een betoging tegen politiegeweld liep vannacht uit op gewelddadigheden en vernielingen.
Leden van de Mobiele Eenheid hebben zich in de Haagse Schilderswijk opgesteld, nadat er rellen zijn uitgebroken. Een betoging tegen politiegeweld liep vannacht uit op gewelddadigheden en vernielingen. Foto MARCO DE SWART / ANP

Tegen elf uur wordt de sfeer grimmig. Het is volle maan, de zon is onder, maar de warmte is tussen de huizen in de Schilderswijk blijven hangen. Nitraatbommen worden afgestoken, en siervuurwerk. Een vuilnisbak wordt uit zijn standaard getrokken. Dan zeilt een eerste stuk baksteen richting de Mobiele Eenheid. Scooters rijden ineens toeterend over het verkeersplein. Mannen, misschien wel honderd, de meeste niet ouder dan 25, rennen over straat: ze slaan oerkreten uit en onverstaanbare teksten. Het zal zich zich tot diep in de nacht herhalen.

Pas rond vier uur vanochtend werd het rustiger. In de Haagse wijk waren toen al 34 mensen aangehouden; veel meer dan maandag- en dinsdagnacht. Gistermiddag bevestigde het Openbaar Ministerie wat veel mensen al dagen beweerden. Dat Mitch Henriquez zeer waarschijnlijk is omgekomen als gevolg van politiegeweld.

De Arubaanse man werd zaterdag op een Haags festival tegen de grond gewerkt door agenten. De politie zei dat hij onwel was geworden in een politiebusje. Op videobeelden, verspreid via sociale media, was te zien dat Henriquez al eerder het bewustzijn leek te hebben verloren. De link met de VS, waar politiegeweld tegen zwarten tot grote opstanden leidde, was snel gelegd. Maandag werd een demonstratie tegen politiegeweld gehouden bij politiebureau De Heemstraat in de Schilderswijk. Dat bureau raakte eerder in opspraak, agenten zouden racistisch zijn.

Gisteravond begon aanvankelijk nog rustig. Om negen uur verzamelden demonstranten (‘tegen politiegeweld’) zich voor het bureau in De Heemstraat. Met uitgeprinte foto’s van Henriquez, een enkel spandoek. Bewoners discussiëren verhit. Een enkeling roept „politie, moordenaars”. Nadat de demonstranten zijn weggestuurd bij het bureau, verzamelen mensen zich op het nabijgelegen Hobbemaplein. Burgemeester Jozias van Aartsen verklaarde eerder deze week dat veel relschoppers niet uit Schilderswijk komen.

Santosh Jagesser (21), die rond middernacht met zijn vrouw in een eerder deze week kapotgeslagen bushokje op het plein zit, ziet dat anders. „Ik woon al mijn hele leven in deze wijk. Er zijn veel jongens bij die ik eerder zag.”

Jagesser is kwaad, óók hij voelt zich benadeeld door de politie. In de Schilderswijk ben je vaak schuldig totdat je onschuld is bewezen, legt hij uit. Een man op een motor verwoordt het zo: „Als een politieagent iemand vermoordt, dan wordt die geschorst, als ik het doe, ga ik de gevangenis in.”

In de Hobbemastraat worden pallets in de fik gestoken, er zijn meer kleine brandjes. Er rijdt deze nacht ook minstens één busje rond met undercoveragenten. Die komen regelmatig uit hun busje om met een soort knuppels in te slaan op mensen – waarom is van een afstand niet goed te zien.

Verreweg de meeste mensen die op straat zijn, zijn toeschouwers die hun ongenoegen over de politie willen laten blijken. Zij gebruiken geen bakstenen maar smartphones als wapens tegen het onrecht dat hun door de politie wordt aangedaan – zo zien zij het. Een man wijst trots op zijn telefoon: „Hierop staat een filmpje van een agent die net heel agressief is geweest.”

Om één uur ’s nachts staan twee vaders voor een koffiehuis. Eén van hen heeft de Gucci-pet pet van het hoofd van zijn zestienjarige zoon gepakt. De jongen heeft de vorige nacht vastgezeten omdat hij bij de rellen was. „Met die pet lijkt hij te veel op een gangster.” Hij heeft ook zijn scootersleutels afgepakt. De vader heeft een genuanceerde boodschap op een onstuimige avond. „Er zijn agenten die zich misdragen en er zijn buurtbewoners die zich misdragen. Maar het zijn niet álle buurtbewoners, niet álle agenten.” Dan kijkt hij om en ziet dat zijn zoon, tegen zijn orders in toch is vertrokken.

    • Kim Bos