Nederlanders teruggehaald uit Tunesië - 12 verdachten gearresteerd

Vakantiegangers uit Tunesie worden zaterdag begroet in de aankomsthal.
Vakantiegangers uit Tunesie worden zaterdag begroet in de aankomsthal. Foto ANP / Evert Elzinga

Nederlandse reisorganisaties halen vandaag al hun klanten terug uit Tunesië. De reizigers worden vandaag opgehaald door een vliegtuig van het Duitse Condor en zullen aan het begin van de vanavond aankomen in Amsterdam. Aanleiding daarvoor is het aangescherpte reisadvies, zo meldt een woordvoerder van Thomas Cook aan persbureau ANP.

In Tunesië en op het eiland Djerba zitten nu nog 275 Nederlanders. Zij boekten hun reis met vier organisaties, naast Thomas Cook ook TUI, Sunweb en Corendon. Dit weekeinde kwamen er ook al zo’n driehonderd Nederlanders terug uit Tunesië. De helft daarvan zou sowieso al terugkomen, de rest brak zijn vakantie vroegtijdig af.

Alsnog naar huis

De Nederlanders die vandaag worden teruggehaald gaven zaterdag nog aan in Tunesië te willen blijven na de aanslag in de badplaats Sousse, die 38 mensen het leven kostte. Maar nu het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond het reisadvies voor het Noord-Afrikaanse land heeft aangepast moeten zij alsnog naar huis.

Het ministerie adviseert Nederlanders nu alleen nog naar Tunesië af te reizen wanneer dat noodzakelijk is. Er bestaat een risico op nieuwe terreuraanslagen, die gericht kunnen zijn tegen westerlingen en toeristen. Ook bestaat er gevaar voor ontvoeringen, zo waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

12 verdachten gearresteerd

Tunesië liet vandaag weten dat het 12 mensen heeft aangehouden omdat ze in verband stonden met de dader van de aanslag. Ook is de politie in Tunesië nog op zoek naar twee mannen die de schutter hebben getraind in een Libisch jihadistenkamp, zo meldt AP op basis van een Tunesische regeringsfunctionaris.

    • Joost Pijpker