Nederland telt meer brouwerijen dan België. Klopt dat?

Foto ANP

Eigenlijk hoor je er op het terras niet meer bij als je een ‘gewoon’ pilsje bestelt. Speciaalbiertjes zijn in, vooral als ze een lokaal en ambachtelijk etiket hebben. Er komen ook steeds meer bierbrouwers bij. Vorige week stond in diverse media, waaronder De Telegraaf en NOS.nl, dat voor het eerst meer bierbrouwerijen in Nederland dan in België zijn. Nederland telt nu 312 bierbrouwerijen, België 263. Maar klopt dat ook?

Waar is het op gebaseerd?

De Nederlandse cijfers komen van de website cambrinus.nl. De man achter de website, Jan Ausems, probeert met drie andere bierkenners een zo’n actueel mogelijk overzicht te geven van het aantal bierbrouwers in Nederland. Dit doen ze onder meer door social media in de gaten te houden. De Belgische cijfers komen van Zythos, de Belgische nationale vereniging van bierproevers.

En, klopt het?

We bellen eerst eens met de Kamer van Koophandel (KvK). Alle ondernemingen, en dus ook bierbrouwerijen, zijn namelijk verplicht om zich in te schrijven bij de KvK. Niet veel later krijgen we een mailtje met de gegevens: er zijn op dit moment 228 bedrijven met als hoofd- of nevenactiviteit bierbrouwen bij de KvK ingeschreven. Hetzelfde doen we bij de Belgische tegenhanger, het FOD Economie. In België zijn er 259 brouwerijen actief.

228, dat is nogal een verschil met de 312 van cambrinus.nl. Voor een verklaring daarover bellen we met Ausems:

“Veel bierbrouwerijen zijn niet als bierbrouwerij bij de KvK ingeschreven. Sommige zijn bijvoorbeeld een stichting.”

Maar alle 312 bierbrouwers op de website zijn wel officiële bedrijven en hebben een KvK-nummer. Die nummers kunnen we checken om te kijken als wat de brouwerijen dan wel zijn ingeschreven.

Biertje van de ijzerhandel

Op cambrinus.nl staan 71 bedrijven die bierbrouwen niet als hoofd- of nevenactiviteit hebben. Verder zijn er vier bedrijven die net begonnen zijn en zich nog moeten inschrijven en er zijn er negen die inmiddels alweer zijn uitgeschreven. Het blijkt dat veel bestaande bedrijven de afgelopen tijd zijn begonnen met het brouwen van één of meerdere eigen, lokale biertjes. Vooral groothandels in dranken en cafés doen dat. Maar ook een groothandel in ijzerwaren biedt een zelfgebrouwen biertje aan. Zelfs een webhostingbedrijf biedt een speciaalbier aan. Dus officieel zijn er 228 bierbrouwers in Nederland, maar als je de bedrijven meetelt die niet geregistreerd zijn als bierbrouwer, maar wel een biertje brouwen, kom je uit op 299.

Aantal brouwerijen per provincie, volgens Cambrinus

Bij het Belgische handelsregister van het FOD Economie speelt dit verschil minder. Daar zijn er vier bedrijven die het vervaardigen van bier niet als hoofd- of nevenactiviteit hebben opgegeven.

Een café die ook een bierbrouwerij begint moet dat melden. “Anders pleeg je een economisch delict en zou je een boete kunnen krijgen”, vertelt de woordvoerder van de KvK. Al geeft ze ook toe dat er niet actief wordt gecontroleerd of alle nevenactiviteiten wel zijn aangemeld.

Aantal brouwerijen per provincie, volgens de KvK

En dus?

De conclusie hangt een beetje af wat je als bierbrouwerij definieert . Als je je strikt houdt aan bedrijven die officieel zijn geregistreerd als bierbrouwerij zijn er 228 in Nederland en 259 in België. Dan heeft België nog altijd meer bierbrouwerijen. Maar in Nederland is het aantal bedrijven dat een eigen biertje brouwt, maar die activiteit niet opgeeft bij het handelsregister behoorlijk gestegen. Als je al die cafés, groothandels, enkele stichtingen en één ict-bedrijf ook meetelt kom je uit op 299 Nederlandse bierbrouwers. Al weten we niet precies hoeveel brouwerijen in België dit ook doen. Dus met een ruimere definitie is de stelling niet te checken.

    • Diederik Huffels