Nationale Toneel breidt uit met ervaren acteurs

Generale repetitie van het Hofvijverconcert, een productie van Festival Classique in samenwerking met het Nationale Toneel. De voorstelling had de heropening van het Mauritshuis als thema. Het Residentie Orkest verzorgde de muzikale begeleiding.
Generale repetitie van het Hofvijverconcert, een productie van Festival Classique in samenwerking met het Nationale Toneel. De voorstelling had de heropening van het Mauritshuis als thema. Het Residentie Orkest verzorgde de muzikale begeleiding. Foto ANP / Kippa / Sander Koning

Het Nationale Toneel heeft vijf nieuwe acteurs en twee regisseurs aangetrokken om de komende jaren het ensemble te versterken. Het gaat om regisseurs Daria Bukvic en Jeroen de Man en acteurs Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Bram Coopmans, Romana Vrede en Bram Suijker. Hun komst vanaf seizoen 2016-2017 is voor een belangrijk deel de keuze van de nieuwe artistiek leider Eric de Vroedt, die hiermee voor het eerst zijn stempel drukt op het Haagse gezelschap waar hij in 2016 begint. In 2018 volgt hij Theu Boermans op als artistiek directeur.

Regisseurs Daria Bukvic en Jeroen de Man kwamen in beeld door de theaterhits die zij het afgelopen seizoen produceerden, zegt De Vroedt. Bukvic regisseerde Nobody Home en De Man was één van de makers van Gavrilo Princip bij De Warme Winkel. Beide voorstellingen zijn geselecteerd door het Theaterfestival. Ook regisseerde De Man het veelgeprezen Als ik de liefde niet heb van Marjolijn van Heemstra bij het RO Theater.

De Vroedt:

“Het zijn allebei makers met een voorliefde voor grootstedelijke verhalen en actuele thema’s. Dat vind ik nodig voor het hedendaags theater en het is ook echt een toevoeging aan het Nationale Toneel. Bovendien zijn hun voorstellingen ook in de vorm brutaler en opstandiger dan bij doorsnee repertoiretoneel. Hun stijl sluit aan bij hoe Theu en ik werken, regisseren op de millimeter, met veel controle. Dat past bij een groot ensemble.”

Boermans:

“De komende jaren willen we meer producties gaan maken en met meer reprises een hoger rendement uit onze voorstellingen halen. Dat vraagt om een groot en gevarieerd ensemble.”

uitbreiding in ervaring

Met de veertigers Van den Dop, Coopmans en Vrede en vijftiger Van der Heijden breidt het NT vooral uit met ervaren en oudere acteurs. In 2013 traden al vijf jongere acteurs toe tot het NT: de dertigers Katja Herbers en Joris Smit en de twintigers Hannah Hoekstra, Sallie Harmsen en Reinout Scholten van Aschat. De laatste vertrekt weer, omdat hij liever gaat freelancen.

In Tamar van den Dop en Hein van der Heijden (winnaar Louis d’Or in 2012) ziet Boermans acteurs die dragende rollen kunnen spelen. Boermans:

“Vorig jaar is Ariane Schluter vertrokken. Ik zeg niet dat Tamar haar moet vervangen, maar ze is wel een actrice van hetzelfde gewicht.”

Met Bram Suijker, die als enige komend seizoen al aansluit, heeft het NT weer een acteur voor jonge mannenrollen, nu Scholten van Aschat vertrekt. Boermans karakteriseert hem als „een kwikzilverige acteur, fysiek sterk, met een groot taalgevoel en een talent voor absurde komedie”. Met alle acteurs heeft De Vroedt al gewerkt. Bram Coopmans speelde mee in vijf afleveringen van zijn theaterserie MightySociety, Van der Heijden vier keer en Vrede één keer. De Vroedt: „Coopmans is een heel technisch acteur met een grote sensitiviteit. Romana Vrede vind ik een onderschatte actrice. Iemand met een enorme uitstraling en beleving, even gek als intelligent.”

    • Ron Rijghard