Mulisch’ De ontdekking van Moskou verschijnt dan toch

ANP PHOTO VALERIE KUYPERS

In november verschijnt een nieuw boek van Harry Mulisch (1927-2010): De ontdekking van Moskou, een roman waar de schrijver zesmaal aan begon, maar die hij nooit voltooide.

De uitgave is verzorgd door Arnold Heumakers en Marita Mathijsen. Het boek wordt, inclusief commentaar, zo’n 300 bladzijden dik. In het verhaal geeft een schrijver zichzelf de opdracht om een roman te schrijven over een mislukte expeditie naar Moskou in 1492.

Delen van De ontdekking van Moskou werden gepubliceerd in literaire tijdschriften en in De Oer-Aanslag. Op deze site kunt het een en ander over de roman te weten komen.

Na de dood van Mulisch in oktober 2010 verschenen van de schrijver nog De tijd zelf, een korte prozatekst aangevuld met essays van de bezorgers Marita Mathijsen en Arnold Heumakers, een verantwoording, dagboekfragmenten en illustraties, en Logboek, een geschrift dat Mulisch schreef toen hij begin jaren negentig bezig was met De ontdekking van de hemel. Het Logboek verleidde de dichter Marc van Biezen dan weer tot wonderlijke ontdekkingen.

    • Sebastiaan Kort