Morgen rijden weer minder treinen wegens hitte

Seinen, wissels en treinen op Utrecht Centraal. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Treinreizigers krijgen morgen opnieuw te maken met gevolgen van het warme weer. Net als vandaag rijden na de ochtendspits en gedurende de middag uit voorzorg minder treinen.

Dat meldt de NS op zijn website. Op zeven trajecten zullen minder treinen rijden, vooral rond Utrecht, rond Rotterdam en in Noord Holland. De aanpassingen in de dienstregeling zijn al verwerkt in de Reisplanners.

Verder voert Prorail extra controles uit aan het spoor en staan er extra wegsleeplocomotieven klaar om kapotte treinen van het spoor te halen. Spoorstaven kunnen door de hitte wel 70 graden worden, meldt Prorail. Daardoor kunnen de rails vervormen. Ook kunnen er door de hitte extra sein- en wisselstoringen optreden.

Effect airco nauwelijks merkbaar

Airco’s in treinen kunnen de temperatuur hooguit vijf graden beneden brengen. Bij een buitentemperatuur boven de 35 graden is het effect van de airco nauwelijks meer merkbaar, waarschuwt de NS.

De NS raadt passagiers aan om extra water mee te nemen. Verder wordt opgeroepen om extra te letten op reizigers die extra hulp kunnen gebruiken, zoals zwangeren en ouderen.

    • Eva de Valk