Jean-Marie Le Pen mag bij partij Front National blijven

Foto: AFP / Martin Bureau

Oud-lijsttrekker Jean-Marie Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National mag toch lid blijven van de partij. Dat meldt persbureau AFP. De rechter heeft zijn schorsing ongedaan gemaakt.

Jean-Marie Le Pen, vader van de huidige partijleider Marine Le Pen, werd door de partijtop geschorst. Aanleiding was een interview dat hij had gegeven, waarin hij de koers van zijn dochter afwees en het Vichy-regime verdedigde.

Le Pen vocht zijn schorsing aan bij de rechter en blijkt daarin nu succesvol. Kort na de uitspraak sprak hij via Twitter zijn opluchting uit over de uitspraak.

Twitter avatar lepenjm Jean-Marie Le Pen L’incroyable éviction dont j’ai été victime annulée, je souhaite maintenant que nous avancions au plus vite vers l’union. Au travail !

Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas is de beslissing van de rechter een onaangename verrassing voor het Front National.

“De partij ging ervan uit dat de rechter zich over een dergelijke interne kwestie niet zou willen uitspreken. Politieke partijen, zei de advocaat van het FN, hebben net als sportverenigingen zelf het recht te bepalen wie ze accepteren en wie niet.”

Concreet verandert er volgens Vermaas weinig. In theorie kan Jean-Marie Le Pen zijn kantoor als erevoorzitter van de partij weer komen opeisen, maar juist deze dagen stemmen de leden van het Front National schriftelijk over nieuwe statuten waarin de rol van erevoorzitter verdwijnt. Het ziet er naar uit dat de meerderheid Marine hierin steunt.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas JM Le Pen zou zijn bureau in het FN-partijkantoor na deze uitspraak weer kunnen innemen. Maar ik heb begrepen dat dat al vergeven is.

Jean-Marie Le Pen blijft lid van het FN en mag als een van de oprichters van het FN namens de partij blijven spreken.

Ruzie Marine en Jean-Marie Le Pen

Marine Le Pen en haar 86-jarige vader zijn al maanden gebrouilleerd. Jean-Marie Le Pen werd al deelname ontzegd aan de regionale verkiezingen, vanwege omstreden uitspraken over de Tweede Wereldoorlog. Hij noemde in een tv-interview de gaskamers “een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”.

Jean-Marie Le Pen richtte Front National op in 1972, en stond veertig jaar aan het hoofd van de partij. In 2011 droeg hij de macht over aan zijn dochter Marine. Zij heeft geprobeerd de partij voor een bredere groep Fransen acceptabel te maken, onder meer door van het racistische en antisemitische imago af te komen. Electoraal gezien is deze koers een succes, maar binnen de FN-familie zorgt hij voor onrust.

    • Sjoerd Klumpenaar