Janneke Vreugdenhil Tartaar van gebakken gamba’s

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Op de menukaart van moestuinrestaurant Gartine in Amsterdam geldt deze tartaar van gamba’s op knoflooktoast als een klassieker. Strikt genomen is het natuurlijk geen tartaar, want de gamba’s worden niet rauw verwerkt, maar gebakken tot ze roze zijn. Hoe dan ook, met de combinatie zoete gamba’s, romige mayonaise, verse kruiden en zoetzure augurkjes is weinig mis. Pas wel op met dat malen in de keukenmachine. Doe het heel behoedzaam, met de pulseknop. Het zou echt doodzonde zijn om de gamba’s tot moes te malen.

Neem een schone keukendoek, leg daar de gamba’s op en dep ze goed droog. Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Wanneer de olie goed heet is, mogen de gamba’s in de pan. Bak ze aan beide kanten ongeveer drie minuten of tot ze mooi roze zijn. Voeg als laatste de knoflook toe. Bak deze nog even mee. Strooi wat zout en peper over de gamba’s. Doe de gamba’s samen met het vet en aanbaksels uit de pan in een keukenmachine. Voeg dille, dragon en mayonaise toe. Pulseer een paar keer, zodat alle ingrediënten vermengd zijn, maar niet te lang; het moet een grove tartaar worden. Doe de gambatartaar in een kom en roer er de augurk doorheen. Proef of er nog wat zout bij moet. Toast het brood en smeer dit licht in met wat knoflook. Smeer er de tartaar op.

    • Janneke Vreugdenhil