Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Inspectie mocht arts Tuitjenhorn op non-actief zetten

Weduwe Anneke Tromp (met blauwe jas) loopt voorop bij een stille tocht voor haar overleden man en huisarts Nico Tromp.
Weduwe Anneke Tromp (met blauwe jas) loopt voorop bij een stille tocht voor haar overleden man en huisarts Nico Tromp. Foto ANP/Remko de Waal

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mocht huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn op non-actief zetten. Dat heeft de bestuursrechter in Alkmaar besloten in de zaak die zijn weduwe Anneke Tromp tegen de inspectie had aangespannen.

De huisarts diende in augustus 2013 aan een terminaal zieke patiënt die last had van benauwdheid morfine toe. Een half uur later overleed de patiënt. Later bleek dat Tromp een gram morfine had ingespoten; een hoeveelheid die hoger dan gebruikelijk is en die dodelijk is. Een co-assistente van het AMC in Amsterdam kaartte dit aan, waarna de inspectie werd ingelicht en de zaak naar het OM werd gebracht.

Tromp werd begin oktober door de IGZ voor een week op non-actief gesteld. Hij tekende bezwaar aan tegen dat besluit, werd depressief en maakte drie weken na het overlijden van de patiënt een einde aan zijn leven. Daarop besloot de IGZ het besluit te herroepen.

Anneke Tromp gaf weerwoord namens haar man

Maar zijn weduwe Anneke vond dat het besluit om hem op non-actief te stellen überhaupt niet genomen had moeten worden. Anneke Tromp wilde dat het besluit alsnog vernietigd werd en wilde eerherstel voor haar man. Ze schreef een open brief aan het kabinet waarin ze de handelwijze van haar man verdedigde.

Een onderzoekscommissie oordeelde eerder dat de instanties in deze zaak zorgvuldig hadden gehandeld. De inspectie trok de juiste conclusie door direct het OM in te schakelen. Wel vond de commissie dat de samenwerking met tussen IGZ en huisartsen verbeterd moet worden.