DWDD Summerschool: Miles Davis

None

In maart en april 1959 betraden zes musici de studio voor ‘just another session’, de zoveelste opnamesessie van hun muzikantenbestaan. Zonder het op dat moment te beseffen schreven ze jazzgeschiedenis. De twee sessies, die in totaal niet meer dan zeven uur besloegen, leidden tot de best verkopende jazzplaat aller tijden: Kind of Blue van legendarisch trompettist Miles Davis. Naar verluidt gaat het album nog steeds zo’n 5.000 keer per week over de toonbank.

Vanavond leggen contrabassist en jazzliefhebber Wilfried de Jong en schrijver Michel van Egmond in DWDD Summerschool uit waarom Kind of Blue zo bijzonder is. Dat doen ze geheel in sfeer: de uitzending is in zwart-wit en ze hebben een sextet tot hun beschikking om alles ook muzikaal toe te lichten. Want wat is eigenlijk modale jazz? Overigens was 1959 een uitzonderlijk jazzjaar, denk maar aan Dave Brubecks Time Out, Mingus Ah Um van Charles Mingus en The Shape of Jazz to Come van de onlangs overleden Ornette Coleman. Prachtige platen voor zwoele zomeravonden.

André Waardenburg