In de vorm van de ‘O’ past een groot rond bed voor drie

Vanaf vandaag kun je slapen, films kijken en skaten in de letters op het Botel. In de ‘B’ zit een skatebaan, in de ‘E’ een bioscoop.

De kamers in de letters op het Botel zijn alle vijf door een andere ontwerper ingericht.
De kamers in de letters op het Botel zijn alle vijf door een andere ontwerper ingericht. Foto’s Marcel van der Burg

Met een drijvende hijskraan werden ze op het bovendek van het Botel gehesen: de vijf reusachtige felrode letters B O T E L. De bijzondere kamers in lettervorm werden schots en scheef bovenop het Amsterdamse hotel-in-een-boot geplaatst, alsof een reusachtige kinderhand ze als bouwblokken over het dek heeft uitgestrooid. Vandaag gaan de nieuwe kamers van het Botel, dat vroeger naast het Centraal Station lag en nu bij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, open.

Eigenaresse Sandra Chedi nam twee bureaus in de arm voor de upgrading van de rechthoekige bak van het drijvende hotel: architect/filmer Jord den Hollander en Arjan van Ruyven en Michiel van Pelt van MMX Architecten. „We moesten eerst een lettertype vinden, of verzinnen, waar je in kunt wonen”, zegt Den Hollander. „De ramen moesten rond worden, behalve in de E, en de letters zelf ook. Normaal is een letter vlak, maar deze zijn driedimensionaal. En ze moesten wel van grote afstand als letters herkenbaar zijn.”

De letters zijn gemaakt van sandwichpanelen van kunststof die met een gloeidraadje zijn gesneden en daarna met de hand geschuurd.

Vanbinnen zijn de kamers alle vijf door een andere ontwerper ingericht. In de ‘B’ heeft Richard Hutten een mini-skatebaan ondergebracht. Architect Ronald Hooft heeft met de ronde vorm van de ‘O’ als inspiratie een wenteltrap gemaakt die naar een groot rond bed voor drie leidt, met eronder een badkamer met drie douches en drie toiletten – allemaal in dezelfde ruimte. MMX nam de ‘T’ voor zijn rekening, met in de stok van de T de lift en erboven een vergaderkamer met een uitklapbaar bed. De ‘L’ is een mooi verlichte, rustgevende Zen-kamer van de Japanse architecte Moriko Kira.

In de ‘E’ realiseerde architect/filmer Den Hollander zijn jongensdroom: zelf een bioscoop bouwen. Op de achterwand van de E hangt een projectiescherm, tegenover een ruim bed. De badkamer heeft de vorm van het aluminium kassahokje dat ooit voor de Cineac van architect Duiker stond maar verloren is gegaan. Bovenop de badkamer/kassa is een bubbelbad waar ook meer dan twee mensen in kunnen. Vanuit zowel het bed als het bad kunnen de gasten naar een groot aantal films kijken die door Eye Filminstituut beschikbaar zijn gesteld. „Het leukste”, vertelt Den Hollander, „lijkt me als je met een groep alle vijf letters huurt. Eerst skaten, dan een bubbelbad op het ‘dak’ van Duikers kassahokje, een film kijken en met uitzicht over het IJ de zon zien zakken.”

    • Tracy Metz