Hollywood: homohuwelijk is mede aan ons te danken

Nu alle Amerikaanse homo’s het recht krijgen om te trouwen klinkt de vraag: waarom zijn Amerikanen plots voor homorechten? Door films en series, denken ze in Hollywood.

Het homoseksuele stel Cameron en Mitch uitModern Family, adopteerden ook een dochter in de serie.
Het homoseksuele stel Cameron en Mitch uitModern Family, adopteerden ook een dochter in de serie. Foto AP/ABC, Peter ‘Hopper’ Stone

Milo was niet nichterig of promiscue. Acteur Bill Hader speelde Milo in The Skeleton Twins (2014) zonder toe te geven aan de stereotypen en clichés rond homoseksualiteit. Zijn zus Maggie had een broer die toevallig homo was, meer niet. Zo kon het ook, leek regisseur Craig Johnson te willen zeggen.

We spreken acteur Hader in Hollywood over zijn nieuwe film Trainwreck. Het Hooggerechtshof heeft net, nu bijna een week geleden, besloten dat het homohuwelijk in heel Amerika moet worden geaccepteerd. Hader is getrouwd met een vrouw. Toch wil hij meezingen in het koor dat deze week klinkt in de de tv– en filmwereld en de verantwoordelijk neemt voor het snel veranderde denken in de Verenigde Staten. „Een vrouw die voor ons werkt is getrouwd met een vrouw. Ik rende de keuken in en liet haar de kop in de krant zien en ze begon te huilen.”

Sinds de uitspraak is de vraag hoe het zo snel kon gaan met de acceptatie van gelijke rechten voor homoseksuelen in Amerika: in 1996 was 27 procent voor, nu 57 procent. Pas sinds 2010 mogen gays openlijk in het leger dienen. Tot 2012 was president Obama – nu vaandeldrager van de homobeweging – net als zoveel Amerikanen tegenstander van het homohuwelijk.

Homomekka Hollywood

Hoezo is ‘iedereen’ opeens om? In LA bestaat geen twijfel. De entertainmentbranche is overwegend progressief. De gemeente West-Hollywood, pal naast Hollywood, staat bekend al een homomekka; het afgelopen weekend hingen overal regenboogvlaggen, terwijl op straat spontane dansfeestjes en hug fests uitbarstten.

Volgens acteurs als Bill Hader maar ook politici als vicepresident Joseph Biden hebben series als Sex and the City (1998-2004), Will & Grace (1998-2006) en Modern Family (te zien op RTL5) homoseksualiteit de huiskamer ingebracht. Homoseksuele personages en homostellen kregen daarin een vanzelfsprekende plek. Niets heeft het grote publiek beter geïnformeerd over de normaliteit van de gay buurman.

Zoals Bob Greenblatt, de (homoseksuele) directeur van NBC Entertainment zei in een verklaring: „Het is een eer om te werken in een sector die altijd al zijn best doet om positieve beelden van lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders te laten zien.”

In talkshows geven Oprah Winfrey, Jon Stewart en Ellen DeGeneres – sinds 1997 ‘uit de kast’ – al jaren ruimte aan homoseksuelen. Het is cruciaal dat mede daardoor het onderwerp zo persoonlijk werd, legde de voormalige vicepresident Dick Cheney eerder uit. Als rechtse Republikein was hij traditioneel geen voorvechter van gelijke rechten. Maar toen zijn dochter Mary lesbisch bleek te zijn, omarmde ook hij het homohuwelijk.

Ook speelfilms als Philadelphia (1993) en Brokeback Mountain (2005) waren baanbrekend, maar de filmregisseur en producent Judd Apatow zegt tijdens een interview dat vooral televisie een cruciale rol heeft gespeeld. Met name Modern Family verdient lof, vindt Apatow, die betrokken was bij films als The 40-Year-Old Virgin en de serie Girls. In die sitcom spelen Eric Stonestreet en Jesse Tyler Ferguson een homostel met een geadopteerd dochtertje.

„Je kunt niet trouw naar Modern Family kijken en en verliefd worden op de personages en vervolgens betogen dat ze geen gelijke rechten verdienen”, zegt Apatow. „Amerika is gewend geraakt aan het idee van gelijkheid, want ze zijn opeens dichtbij, in dezelfde kamer, mensen als jij.”

Zoals de historicus Timothy Stewart-Winter afgelopen weekend schreef: het homohuwelijk, hoe belangrijk ook, heeft vooral symbolische waarde. „De burgerrechtenwet die de meeste homoseksuelen zou raken - een verbod op arbeidsdiscriminatie vanwege seksuele geaardheid of genderidentiteit blijft een droom.”

Californië neemt het voortouw

Toch is zelfs Arnold Schwarzenegger, bezig met de promotie van zijn nieuwe film Terminator Genisys, gelukkig met de beslissing. In 2004 was hij als Republikeinse gouverneur van Californië geen voorstander van het homohuwelijk. Schwarzenegger legt tijdens een persgesprek uit dat het een kwestie van democratie was: de meerderheid van de Californische bevolking stemde destijds tegen het homohuwelijk.

„Alleen het hoogste hof of de kiezers kunnen een wet veranderen”, zegt hij desgevraagd. Dat gebeurde, toen het Californische Hooggerechtshof het verbod op het homohuwelijk ongeldig verklaarde. En nu dus het Hof in Washington. Zoals in ‘vrijwel alles’, zegt Schwarzenegger, namen Californië – en daarmee Hollywood – ook hierin het voortouw.

    • Diederik van Hoogstraten